DŽIHADISTKINJE NAPALE DRUGE ŽENE U IZBEGLIČKOM KAMPU U SIRIJI: Govore im da su nevernice i gađaju ih kamenjem, pale im šatore! Čuvari morali da pucaju da ih smire! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

maltretiraju izbegle žene

DŽIHADISTKINJE NAPALE DRUGE ŽENE U IZBEGLIČKOM KAMPU U SIRIJI: Govore im da su nevernice i gađaju ih kamenjem, pale im šatore! Čuvari morali da pucaju da ih smire! (VIDEO)

Planeta -

Pripadnice Islamske države, koje su došle iz inostranstva u kalifat, napale su druge žene koje smatraju "nevernicama" u izbegličkom logoru na severoistoku Sirije, u pokušaju da im nametnu svoju ideologiju.

"Vikale su na nas da smo nevernice zato što pokazujemo lica", rekla je Sirijka u logoru al Hol, u kome se nalazi mnogo stranih žena i dece koji su tamo stigli iz Baguza, poslednjeg uporišta džihadista u Siriji.

"Pokušale su da nas gađaju kamenjem. Psovale su Sirijke i Iračanke, a potom i čuvare logora. Čak su i deca pretila. Ženama koje su ih kritikovale zapalile su šatore", kazao je jedan od zvaničnika.

foto: Youtube/Printscreen

Čuvari su bili prinuđeni pucaju u vazduh kako bi prekinuli sukob.

Proteklih dana, hiljade civila je evakuisano iz Baguza, a među njima se nalaze i žene džihadista. Mnoge žene iskazuju snažne simpatije prema Islamskoj državi.

foto: AP

Mazin Šeki, koji radi sa izbeglicama, kazao je da su žene koje imaju veze s Islamskom državom odvojene "kako se ne bi mešale s drugima".

"Stavljamo ih u odvojeni deo kako bismo sprečili da dođe do problema s raseljenim ženama", kazao je. Međutim, strankinje često i među sobom ulaze u sukobe.

On je istakao da je stanje u logoru jadno.

"Izbeglica je sve više i pokušavamo da zadovoljimo potrebe koliko možemo, ali nam treba pomoć", dodaje.

Svi šatori su puni, ljudi spavaju na otvorenom. Nema hrane ni lekova. Moguće je i širenje bolesti, a desetine mališana već su umrle na putu za al Hol.

Trenutno tamo ima oko 62.000 ljudi, daleko iznad kapaciteta, upozorava UN.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track