SULUDA TEORIJA PO KOJOJ TITANIK NIKAD NIJE POTONUO: Zaverenici tvrde da je sve bila PREVARA za naplatu OSIGURANJA, ali na jednu stvar nisu računali!
Foto: Profimedia

EVO ŠTA KAŽU

SULUDA TEORIJA PO KOJOJ TITANIK NIKAD NIJE POTONUO: Zaverenici tvrde da je sve bila PREVARA za naplatu OSIGURANJA, ali na jednu stvar nisu računali!

Planeta -

Titanik, zapravo, nikada nije potonuo i godinama je plovio okeanima, kažu neki teoretičari zavera.

Kada je putnički brod Titanik potonuo 1912. šokirao je svet. Ali, postoji teorija zavere koja kaže kako Titanik zapravo i nije potonuo.

Svi se slažu oko jedne činjenice, a to je da je jedan brod zaista potonuo u ledenim vodama severnog Atlantika 1912. godine i oko 1.500 putnika je poginulo. Teorija zavjere kaže kako brod nije bio tehnološko čudo kakvim ga je matična kompanija opisala. Tvrde i kako je "White Star Line" zamenio brodove za putovanje između Sauthemptona i Njujorka, te da nije plovio (i potonuo) Titanik, nego stariji brod, Olimpik.

Teorija zavere kaže da je sudar zapravo bila prevara za osiguravajuće društvo koja je pošla po zlu.

foto: Profimedia

Olimpik se prvi gradio, i smatrao se "glavnim brodom". Njegovo prvo putovanje je fantastično prošlo. Ali na petom putovanju, dogodila se nezgoda. Dok je prolazio pored vojnog broda Olimpik se neočekivano zaneo u stranu i dva broda su se sudarila. Olimpik je nekako došao do pristaništa, s velikom rupom na trupu.

I tu se priče razdvajaju. Teoretičari zavere kaži kako je nakon sudara Olimpik postao crna rupa bez dna koja guta novac. Presuda je značila da popravak neće pokriti osiguranje, a dok ne plovi samo krvari novac.

Pa je tako kompanija napravila zamenu. Novosagrađeni drugi brod uzeo bi ime Olimpik, dok bi oštećeni stariji brod postao Titanik. Vremenom bi pravi Olimpik (sada pod imenom Titanik) imao nesreću koja bi omogućila da kompanija pobere isplatu za osiguranje koja odgovara šteti na novom brodu. Jedina stvar koja je poremetila plan jeste - ledena santa na koju nisu računali.

Istoričar Mark Čirnsajd se bavio time da li bi zamena na bilo koji način bila isplativa. Kaže kako je Titanik koštao sedam i po miliona dolara, a bio je osiguran na pet miliona.

"Da postoji takva zavera očekivao bih i da polisa osiguranja pokriva kompletnu vrednost broda, a ne samo dve trećine", rekao je.

Najvažnije od svega, brodovi su bili sve, samo ne identični. Razlikuju se čak i motori. No, za pristalice teorije zavere ti argumenti nisu prihvatljivi.

Kurir.rs/ Express.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track