Najnovije vesti

NAJSTARIJA ŽENA NA SVETU IMA 116 GODINA: Svako jutro ustaje u isto vreme, a evo kako VEŽBA MOZAK! Ovo je tajna njene dugovečnosti (FOTO)
Foto: AP

POSLE SMRTI SUNARODNICE

NAJSTARIJA ŽENA NA SVETU IMA 116 GODINA: Svako jutro ustaje u isto vreme, a evo kako VEŽBA MOZAK! Ovo je tajna njene dugovečnosti (FOTO)

Planeta

Japanku staru 116 godina Ginisova knjiga rekorda zvanično je danas proglasila za najstariju osobu na svetu.

Kako javlja Asošiejted pres, Kane Tanaka proglašena je za najstariju osobu na svetu na ceremoniji u staračkom domu u kome živi u Fukuoki, u prisustvu članova porodice i gradonačlenika tog grada na jugozapadu Japana.

Tanaka je rođena 2. januara 1903. kao sedmo od osmoro dece. Udala se za Hideo Tanaku 1922. s kojim je imala četvoro dece i jedno usvojeno.

AP navodi da ustaje pre 6.00 svako jutro i da voli da se bavi matematikom i da igra igru "Otelo".

Pre nje, najstarija osoba na svetu bila je takođe Japanka, Chijo Mijako, stara 117 godina, koja je umrla u julu prošle godine.

foto: AP

Japanci su poznati po dugovečnosti i dominiraju na listi najstarijih osoba u svetu, podseća agencija i dodaje da je, iako je promena u načinu ishrane dovela do porasta broja gojaznih, to je još relativno retka pojava u zemlji čija se kulinarska tradicija bazira na ribi, pirinču, povrću i drugoj hrani s malim procentom masnoće.

foto: AP

U Japanu se godine tradicionalno poštuju, tako da ljudi ostaju aktivni i sa osećajem da su korisni i u 80-im godinama i stariji.

Najstarija do sada je Francuskinja Žana Luiz Kalmen, koje je, prema Ginisu, živela 122 godine.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...