Najnovije vesti

TAJNE KOJE KRIJE BELA KUĆA: Evo kako izgleda iznutra, od sobe do sobe, od sprata do sprata! (VIDEO)
Foto: Profimedia, EPA

IZA FASADE

TAJNE KOJE KRIJE BELA KUĆA: Evo kako izgleda iznutra, od sobe do sobe, od sprata do sprata! (VIDEO)

Planeta

Bela kuća je zvanična rezidencija i glavno radno mesto predsednika SAD u Vašingtonu.

Rezidencija je belo obojena neoklasicistička vila. Nalazi se u Pensilvanijskoj aveniji na broju 1.600 u Vašingtonu.

Isti naziv se koristi i za najuži krug državnih službenika oko predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Imanje je u vlasništvu Službe nacionalnih parkova Sjedinjenih Američkih Država i deo je Predsedničkog parka.

Gradnja rezidencije započeta je 1792. po nalogu Džordža Vašingtona, a arhitekta je bio Džejms Hoben iz Irske. Prva rezidencija završena je 1800. godine, ali su je spalile britanske trupe u Britansko-američkom ratu (1812—1814). Obnova rezidencije, ponovo pod rukovodstvom Džejmsa Hobena, započeta je 1819. godine.

Svoj današnji izgled bela kuća dobila je konačno 1934, kada je Frenklin Ruzvelt preneo takozvanu Ovalnu kancelariju, radnu sobu predsednika SAD, na zapadnu stranu. Svoj naziv „Bela kuća“ rezidencija je dobila 1901, po ideji Teodora Ruzvelta, zbog njene bele fasade.

U Beloj kući postoje 132 sobe – ne uključujući kupatila kojih ima 35. Možete se popeti ili sići pomoću tri lifta ili osam stepeništa, na ukupno šest spratova. Dodajmo tu i 28 kamina, 147 prozora i 412 vrata, ali ne zaboravimo – teniski teren, stazu za trčanje, bioskop, kuglanu i bazen.

Kurir.rs

Foto: Profimedia i EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...