Najnovije vesti

OVO JE TAJNI SAVEZ ZA KOJI SVET NIJE ZNAO! Glavni zadatak špijunske agencije PET OČIJU je da zaustavi Kinu i Rusiju! Još od Drugog svetskog rata ih sapliću, evo ko stoji iza njih!
Foto: Profimedia

anglosaksonci

OVO JE TAJNI SAVEZ ZA KOJI SVET NIJE ZNAO! Glavni zadatak špijunske agencije PET OČIJU je da zaustavi Kinu i Rusiju! Još od Drugog svetskog rata ih sapliću, evo ko stoji iza njih!

Planeta
12:50h

Jedna od najtajnijih obaveštajnih zajednica zapadnih zemalja "Pet očiju" ovih dana se sve češće pomije pošto je objavila tehnološki rat kineskim kompanijama.

Jedna po jedna, članice ove obaveštajne zajednice koju čine Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland, zabranjuju kupovinu opreme kompanija "Huavej“ i ZTE i korišćenje kineskih tehnologija 5G.

Napad na kineskog giganta telekomunikacija "Huavej" je zapravo koordinisanu operaciju obaveštajnih službi anglosaksonskih država, koje ulaze u jedinstvenu mrežu pod nazivom "Pet očiju“. Kako je pisao australijski list Australijan fajnenšel rivju (AFR), na godišnjem sastanku visokih rukovodilaca obaveštajnih službi SAD, Kanade, Velike Britanije, Australije i Novog Zelanda u Otavi u julu prošle godine dogovoreno je da se zabrani pristup Huaveja mobilnim telefonskim mrežama pete generacije (5G).

foto: EPA

Ključna ličnost tog sastanka bila je direktorka CIA Đina Haspel, koja nosi nadimak Krvava Đina. Upravo su SAD pokrenule napad na Kinu. To je zapravo samo segment trgovinskog rata koji Vašington vodi protiv Pekinga.

Ubrzo nakon toga počela je medijska hajka na kinesku kompaniju. Paralelno s tim, prvo je Australija zabranila Huaveju instalaciju 5G, a zatim je tu odluku doneo i Novi Zeland. SAD su odavno zabranile toj kompaniji pristup svom tržištu. Najveći problem u tome ima Velika Britanija, jer njen operater Britiš telekom ima potpisanu stratešku saradnju sa kompanijom Huavej.

foto: Profimedia

Alijansa "Pet očiju" je starija od NATO. Sve je počelo još za vreme Drugog svetskog rata, stvaranjem obaveštajnog saveza SAD i Velike Britanije. Nekoliko godina kasnije, pridruživanjem Kanade, Australije i Novog Zelanda, klub je dobio današnje konture i naziv Pet očiju.

Tokom Hladnog rata bio je skoncentrisan na praćenje SSSR-a i njegovih saveznika iz Varšavskog pakta. Usput su prikupljani i podaci o drugim gorućim tačkama. Na primer, Australija i Novi Zeland su pomagali SAD za vreme rata u Vijetnamu i operacija u Persijskom zalivu. Poslednjom velikom operacijom Pet očiju smatra se obaranje režima Muamera el Gadafija u Libiji.

Decenijama javnost nije znala o postojanju tog špijunskog kluba. Tek 2003. godine organizacija je prvi put pomenuta, a tek 10 godina kasnije Edvard Snouden je, nakon bekstva u Rusiju, objavio niz dokumenata američke NSA (Nacionalne službe bezbednosti), čime je postala jasna dimenzija njihovog rada. Te države danas, pozivajući se na borbu protiv terorizma, špijuniraju ceo svet. Sve i svakog. Naravno, Rusija i Kina su među glavnim ciljevima tog udruženja.

"Njihova saradnja je vrlo tesna, pod rukovodstvom glavnog koordinatora SAD, šefa svih obaveštajnih službi. Oni nemaju sedište, ali se okupljaju u Kanadi, Australiji, na Novom Zelandu. Glavne oči su, nesumnjivo SAD, Kanada i Australija“, objašnjava za Sputnjik veteran spoljnoobaveštajne službe Rusije Lev Koroljkov.

foto: Profimedia

Australija, na primer, pomaže Vašingtonu u špijuniranju azijskih država. Kanadu, na primer, optužuju da aktivno prati Južnu Ameriku. Prema informacijama koje je objavio Snouden, uz pomoć američke NSA, Kanada je pratila Ministarstvo energetike i rudarstva Brazila. NSA je špijunirala i državnu naftnu kompaniju Brazila.

On dodaje da se klub proširio za još dva nivoa. Osim sporazuma pet anglosaksonskih država, postoje još dva dogovora na osnovu kojih su obrazovani klubovi Devet očiju i Četrnaest očiju, koji ne sarađuju tako tesno kao "petorka“.

U klub Devet ulaze, osim pet glavnih država, još i Danska, Francuska, Holandija i Norveška, a klub "četrnaest" čine Devetka plus Nemačka, Belgija, Italija, Švedska i Španija. Sa njima, s vremena na vreme, informacije razmenjuju i Izrael, Japan, Singapur i Južna Koreja.

Kurir.rs / Sputnjik

Foto: Profimedia, ilustracija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...