KAO DA NIKAD NISU RATOVALI! Predsednik Irana svečano dočekan u Iraku: Želimo da budemo vezane države! Američke bombe ne možemo da zaboravimo! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP / Khalid Mohammed

istorijska poseta

KAO DA NIKAD NISU RATOVALI! Predsednik Irana svečano dočekan u Iraku: Želimo da budemo vezane države! Američke bombe ne možemo da zaboravimo! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Iranski predsednik Hasan Rohani stigao je danas u prvu zvaničnu posetu Iraku, zemlju s kojom je Teheran vodio rat 80-tih godina prošlog veka, a kasnije bio podrška u borbi protiv terorista Islamske države.

"Odnosi između Irana i Iraka su posebni. U poslednjih nekoliko godina, narod Irana je prošao test s ponosom i kad god se narodi u regionu suočavaju sa problemom i zatraže pomoć od iranskog naroda i Vlade, pohitamo da im pomognemo", rekao je Rohani.

Rohani je stigao u trodnevnu posetu Bagdadu s visokom iranskom političko-ekonomskom delegacijom.

foto: EPA / Ahnem Jalil

"Stabilan Irak dovešće do stabilnosti u čitavom regionu. Želimo da budemo vezane države, a ne jedna protiv druge i da privučemo i druge u naše društvo", rekao je Rohani novinarima posle razgovora sa predsednikom Iraka Barhamom Salihom.

Rohani je rekao da su odnosi u bliskoistočnom regionu pod uticajem Amerike koju je ponovo optužio za "Iranofobiju".

"Njihove intervencije, zavere i bombe koje su bacili na narod Iraka, Avganistana, bombe koje koriste danas u Siriji i Jemenu, niko ne može da zaboravi. Pokušavaju da zavade zemlje nešeg regiona iz svojih ličnih interesa" rekao je on.

Salih je naveo da je Bagdad centralna lokacija od presudnog značaja za rešavanje regionalnih problema i zahvalio se Iranu na podršci tokom borbe Iraka protiv Islamske države.

"Pobeda koja je osvojena protiv Islamske države u Iraku bila je važna i velika pobeda", rekao je Salih i dodao da ona nije potpuna i da "iskorenjivanje te bolesti" zahteva veće regionalne napore i saradnju.

foto: AP / Khalid Mohammed

Po dolasku u Irak, Rohana je sačekao irački ministar spoljnih poslova Mohamed Ali al Hakim s počasnom gardom postrojenom na aerodromu u Bagdadu.

Rohani je zatim posetio hram imama Kadima, sedmog od 12 najcenjenijih šiitskih sveštenika. Rohani, koji je i sam šiitski sveštenik, zastao je pre no što je dodirnuo ogradu koja okružuje imamov grob.

Rohani će se kasnije sastati s iračkim premijerom Adel Abdul Mahdijem, kao i sa drugim političarima i šiitskim liderima.

foto: EPA / Ahnem Jalil

Poseta iranskog predsednika Iraku pokazuje koliko se toga promenilo od 1980-ih godina prošlog veka, kada je tadašnji irački predsednik Sadam Husein napao Iran, što je dovelo do osmogodišnjeg rata u kojem je poginulo, kako se procenjuje, oko milion ljudi.

Posle 2003. i američke invazije na Irak u cilju svrgavanja Sadama, Iran je počeo kampanju podrške ekstremista koji su na svojoj meti imali američke snage u Iraku, da bi, sa pobedom Rohanija na predsedničkim izborima 2013, Irak počeo da dobija iransku paramilitarnu pomoć u borbi protiv terorista Islamske države.

Kurir.rs / Beta, RT

Foto: AP / Khalid Mohammed

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track