VOĐA TALIBANA IZBLAMIRAO CIA: Ucenili ga na 10 miliona dolara, on se krio tik ispred  američke baze (VIDEO)
Foto: Printscreen Internet

neviđena bruka

VOĐA TALIBANA IZBLAMIRAO CIA: Ucenili ga na 10 miliona dolara, on se krio tik ispred američke baze (VIDEO)

Planeta -

Šokantno Čelnik avganistanskih islamskih ekstremista Mula Muhamed Omar punih osam godina krio se u kući pored američke baze "Lagman" u provinciji Zabul

Talibanski vođa Mula Muhamed Omar godinama je bio jedan od najtraženijih terorista na svetu, a dok je američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) tragala za njim po celom svetu, on je živeo odmah pored američke vojne baze u Avganistanu.

To tvrdi holandska novinarka i istraživač Bet Dam u novoj knjizi "Tajni život Mule Omara".

Pregovori o primirju

"Posle 18 godina, SAD i talibani pregovaraju o primirju kojim bi se završio najduži američki rat. Sve strahove o talibanima najviše predstavlja jedan čovek - Mula Muhamed Omar. Ozloglašeni vođa Vrhovnog saveta privukao je pažnju svetske javnosti rušenjem statua Bude, pa podrškom Osami bin Ladenu u vreme napada 11. septembra 2001.

Američke trupe na terenu... Rat u Avganistanu
Američke trupe na terenu... Rat u Avganistanufoto: AP

ORUŽJEM JURE INFORMACIJE

Informacija da se Mula Omar osam godina krio u kući pored američke baze u Avganistanu mnogima deluje neverovatno, ali Bet Dam kaže da to ne iznenađuje zbog načina na koji američki vojnici i obaveštajci deluju. - Amerikanci su u velikim bazama, do njih uopšte ne stižu informacije. Razgovarala sam sa istim ljudima kao i oni, ali dok oni nose oružje i prete, ja sam u običnoj odeći i normalno pričam s ljudima. To što sam nenaoružana je najveća razlika - navodi ona.

O njemu se malo zna, postoji samo nekoliko fotografija i uspešno je nestao nakon pada talibanske vlasti 2001. iako je Amerika njegovu glavu ucenila na 10 miliona dolara. CIA i njen direktor Dejvid Petreus tvrdili su da znaju da je on u Pakistanu, da se sastaje s Bin Ladenom, da donosi odluke i distribuira novac. Ipak, to nije istina.

Pet godina sam ispitivala njegov život i sretala se s njegovim prijateljima i rođacima. A 2018. sam razgovarala i sa Abdulom Džabarom Omarijem, njegovim telohraniteljem. On mi je ispričao da Mula Omar nije nikad napustio Avganistan i da je osam godina živeo odmah pored američke operativne baze "Lagman". Ovo samo dokazuje neverovatan neuspeh američkih obaveštajaca i baca dodatnu sumnju na sve tvrdnje SAD o ratu u Avganistanu - navodi ona u uvodu knjige.

LIČNA KARTA: Muhamed Omar Ahund ROĐEN: između 1950. i 1962. u Kandaharu SMRT: umro od tuberkuloze 2013. godine NA VLASTI: od 1996. do 2001. TITULA: vođa Vrhovnog saveta Avganistana

Kako naglašava, Mula Omar nikad nije prešao u Pakistan, već je sve vreme skrivanja bio u malim selima u provinciji Zabul. Najviše vremena je proveo u kući od blata nedaleko od baze i kancelarije guvernera Zabula.

BAZA LAGMAN

Operativna baza "Lagman" napravljena je 2004. godine, a ime je dobila po štabnom naredniku Entoniju Lagmanu, Njujorčaninu ubijenom u borbama. U novembru 2014. ona je predata Avganistanskoj nacionalnoj armiji. U njoj su, uz Amerikance, godinama bile smeštene i rumunske trupe u Avganistanu.

- Pre 2004, talibani su bili razbijeni i mnogi su želeli da se predaju, ali su tada ponovo počeli da deluju. Američka vojska je stigla u tu oblast i započela redovne patrole. Dva puta su patrole prošle pored kuće u kojoj se skrivao, a Mula Omar je našao sklonište iza gomile drva. Posle je promenio kuću, ali je ostao u istom mestu. Krio se u jednom skloništu ispod klasične avganistanske kuće od blata - navodi Bet Dam.

Smrt od tuberkuloze

Ona dodaje da je u to vreme Mula Omar bio samo duhovni vođa talibana, dok je titulu komandanta prepustio drugim ljudima. Dobijao je pakete hrane i odeće od lokalaca ljutih zbog američke invazije. Većinu vremena je provodio klanjajući se i meditirajući. Na kraju se razboleo i preminuo je od tuberkuloze 23. aprila 2013. Talibani nisu hteli da objave vest o njegovoj smrti pune dve godine. Kurir

Foto: Printscreen/A.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track