Najnovije vesti

MEJOVA I JUNKER USPELI DA SE DOGOVORE O BREGZITU: Britanija mora da napusti EU do maja, a evo šta će biti sa irskom granicom (VIDEO)
Foto: EPA

nema drugog sporazuma osim ovog

MEJOVA I JUNKER USPELI DA SE DOGOVORE O BREGZITU: Britanija mora da napusti EU do maja, a evo šta će biti sa irskom granicom (VIDEO)

Planeta

Britanska premijerka Tereza Mej uspela je da u razgovoru sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom osigura "pravno obavezujuće" promene svog dogovora o Bregzitu, u poslednjem pokušaju da pridobije podršku britanskih poslanika koji su zapretili da će ponovo oboriti taj dogovor.

Pravno obavezujući sporazum je zapravo dodatak ranije postignutom sporazumu između Mejove i EU prošle godine i predviđa zaštitni mehanizam kojim se garantuje da će granica između Republike Irske i Severne Irske ostati otvorena i nakon izlaska Britanije iz EU.

 

Iz kabineta Tereze Mej je saopšteno da je dogovoren zajednički instrument o pojašnjenju sporazuma o Bregzitu.

 

Junker je poručio da Britanija mora da napusti EU do evropskih izbora 23-26. maja ili će u protivnom morati da bira svoje poslanike za Evropski parlament.

"Povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva treba da bude potpuno pre evropskih izbora koji se održavaju između 23. i 26. maja ove godine. Ako Ujedinjeno Kraljevstvo ne napusti EU do tada, zakonski će se od njega zahtevati da održi ove izbore", rekao je Junker.

 

On je rekao da je sada na britanskom parlamentu da napravi ključni izbor tako

što će odobriti ili odbiti sporazum o izlasku Britanije iz EU.

 

"Izbor je jasan: to je ovaj dogovor ili Bregzita možda uopšte neće biti", dodao je Junker na Tviteru.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...