ZAPROSIO JE DEVOJKU U TRŽNOM CENTRU, A ONDA JE POČEO PAKAO: Umesto da slave, završili su u zatvoru! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

represivni običaji

ZAPROSIO JE DEVOJKU U TRŽNOM CENTRU, A ONDA JE POČEO PAKAO: Umesto da slave, završili su u zatvoru! (VIDEO)

Planeta -

Jedan mladi iranski par nije ni sanjao da će ih jedan od najlepših trenutaka u životu koštati slobode.

Par je uhapšen jer su se verili pred ljudima u jednom tržnom centru. Kada se snimak ove javne prosidbe proširio internetom, počeli su problemi.

Kao što se može videti, mladić je zaprosio devojku i oni su stajali među laticama ruža. Kada je žena rekla "da", njih dvoje su se zagrlili dok je okupljena masa oduševljeno navijala.

Međutim, ubrzo su uhapšeni jer policija smatra da su prekršili islamske principe. Mešanje među polovima i pokazivanje javne naklonosti strogo je ograničeno prema islamskim zakonima u Iranu.

Mahmud Kaladži, zamenik komandanta policije provincije Markazi, izjavio je da je par uhapšen zbog "zahteva javnosti". On je rekao da su pritvoreni zbog "sramnog postupka u javnosti, što je uticaj degenerisane zapadne kulture".

Kaladži je dodao da su pušteni uz kauciju.

Događaj je izazvao debatu na društvenim mrežama i povelo se pitanje o sve većim društvenim ograničenjima koje nameće država.

"Jadni ljudi, umesto da slave oni moraju sad da plate kauciju", galsio je jedan od komentara na Tviteru.

"To je smešno i namenjeno kamerama. Zašto praviti spektakl od jedne privatne stvari kao što je brak?", napisao je drugi korisnik, koji se ne slaže sa ovim činom.

To nije prvi put da su iranski zakoni o ponašanju javnosti privukli međunarodnu pažnju. Prošle godine, zvaničnik je uhapšen jer je snimljeno kako je plesao na jednom događaju u tržnom centru.

Kurir.rs/BBC Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track