STOP ZA SEVERNI TOK 2: Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom poziva na PREKID IZGRADNJE gasovoda! Uvode se i NOVE SANKCIJE RUSIJI!
Foto: Shutterstock

ODLUKA nije obavezujuća

STOP ZA SEVERNI TOK 2: Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom poziva na PREKID IZGRADNJE gasovoda! Uvode se i NOVE SANKCIJE RUSIJI!

Planeta -

Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom pozivaju na prekid izgradnje gasovoda Severni tok 2. Ovom, doduše neobavezujućom odlukom, uvele bi se i nove sankcije Rusiji.

Ostaje da se vidi da li će vlasti EU da usvoje nove ekonomske namete.

Rezolucija bi trebalo da nametne nove sankcije Rusiji i ograniči Moskvi pristup finansijama i tehnologijama. Takođe, dokument predlaže da se Rusija ne posmatra kao strateški partner. "Za" su glasala 402 poslanika, 163 je bilo protiv, a 83 su bila uzdržana.

Rezoluciju je predložio letonski član parlamenta u martu, a u tekstu dokumenta piše da gasovod, navodno, povećava zavisnost EU od ruskog gasa i preti njenim energetskim i strateškim interesima.

Evropski parlament smatra da nijedan novi projekat ne bi trebalo da bude usvojen, a da se prethodnog ne razmotri usklađenost sa zakonima i političkim prioritetima EU.

U ponedeljak je američki sekretar za energetiku, Rik Peri, saopštio da bi SAD mogle da uvedu sankcije projektu "Severni tok 2".

Izgradnja gasovoda već duže vreme predstavlja tačku razdora između Vašingtona i Berlina.

Peri je istakao da "Severni tok 2" predstavlja "politički gasovod" koji Vašington ne podržava.

Prošlog meseca, zemlje Evropske unije su postigle dogovor o regulativi za ruski gasovod Severni tok 2.

"Što se tiče gasne direktive, postigli smo sporazum i to je bilo moguće zato što su Nemačka i Francuska blisko sarađivale", izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Severni tok 2" bi trebalo da doprema gas od Rusije do Nemačke. Radovi na 1.225 kilometara dugom gasovodu ispod Baltičkog mora već su u toku, i trebalo bi da budu završeni krajem godine.

Kurir.rs/Sputnik

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja