Najnovije vesti

KANE TANAKA (116) JE NAJSTARIJA ŽENA NA SVETU! Ustaje pre 6 sati, vežba matematiku i evo zašto je još tako vitalna! (VIDEO)
Foto: EPA

GINISOVA KNJIGA POTVRDILA

KANE TANAKA (116) JE NAJSTARIJA ŽENA NA SVETU! Ustaje pre 6 sati, vežba matematiku i evo zašto je još tako vitalna! (VIDEO)

Planeta

Ginisova knjiga rekorda danas je zvanično proglasila Japanku Kane Tanaku (116) za najstariju osobu na svetu.

Svečano proglašenje održano je na ceremoniji u staračkom domu u kom Tanaka živi u Fukuoki, a u prisustvu članova porodice i gradonačlenika tog grada na jugozapadu Japana.

Tanaka je rođena 2. januara 1903. kao sedmo od osmoro dece. Udala se za Hideo Tanaku 1922. s kojim je imala četvoro dece i jedno usvojeno.

I danas svakog jutra ustaje pre 6 sati, voli da se bavi matematikom i da igra igru "Otelo".

Pre nje, najstarija osoba na svetu bila je takođe Japanka, Chijo Mijako, stara 117 godina, koja je umrla u julu prošle godine.

Japanci su poznati po dugovečnosti i dominiraju na listi najstarijih osoba u svetu. Iako je promena u načinu ishrane dovela do porasta broja gojaznih, to je još relativno retka pojava u zemlji čija se kulinarska tradicija bazira na ribi, pirinču, povrću i drugoj hrani s malim procentom masnoće.

foto: AP

U Japanu se godine tradicionalno poštuju, tako da ljudi ostaju aktivni i sa osećajem da su korisni i u 80-im godinama i stariji.

Najstarija do sada je Francuskinja Žana Luiz Kalmen, koje je, prema Ginisu, živela 122 godine.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...