Najnovije vesti

NETANIJAHU OŠTRO ODGOVORIO ERDOGANU: Turski diktator napada izraelsku demokratiju, a zatvori mu puni novinara i sudija, kakva šala!
Foto: EPA, AP

verbalni rat

NETANIJAHU OŠTRO ODGOVORIO ERDOGANU: Turski diktator napada izraelsku demokratiju, a zatvori mu puni novinara i sudija, kakva šala!

Planeta

Premijer Izraela, Benjamin Netanijahu, odgovorio je na optužbu turskog predsednika, Redžepa Tajipa Erdogana, da je njegova izjava o Izraelu kao nacionalnoj državi "flagrantni rasizam", rekavši da je to šala, a da je Erdogan diktator.

"Turski diktator Erdogan napada izraelsku demokratiju dok turski novinari i sudije pune njegove zatvore. Kakva šala!", objavio je Netanijahu na Tviteru. Dodao je da "u Izraelu niko nije građanin drugog reda".

foto: EPA / Erdem Sahin

"Izrael je demokratija u kojoj svi Izraelci, uključujući naših skoro dva miliona arapskih građana uživaju jednaka individualna prava. Ali Izrael je takođe jedna i jedina jevrejska država sa Davidovom zvezdom na našoj zastavi, Hatikvom našom nacionalnom himnom, hebrejskim našim zvaničnim jezikom i gde Zakon o povratku daje svakom Jevrejinu širom sveta pravo da se vrati u domovinu naših predaka", napisao je izraelski lider.

Podsetimo, bura se podigla kada je Netanijahu rekao da je "Izrael nacionalna država ne za sve svoje građane nego samo za jevrejski narod".

Erdoganov portparol Ibrahim Kalin je potom oštro osudio, kako je naveo, "taj flagrantni rasizam i diskriminaciju", dodavši da "1,6 miliona Arapa/muslimana živi u Izraelu" i upitavši da li će zapadne vlade reagovati ili ponovo ćutati pod pritiskom.

Portparol je aludirao na kontroverzu u Izraelu koju su izazvala upozorenja Netanijahuove konzervativne partije Likud da će se levičarska vlada oformiti nakon izbora u aprilu uz podršku arapskih anticionističkih stranaka.

Kalin je nakon Netanijahuovog odgovora napisao da "država aparthejda koju on predvodi drži pod okupacijom palestinske zemlje, ubija žene i decu i zatvara Palestince u njihovoj sopstvenoj zemlji".

Erdogan često kritikuje Izrael iako su dve zemlje postigle dogovor o pomirenju 2016. godine i tako prevazišle jaz nastao zbog upada izraelskih komandosa na turski brod koji je 2010. nosio pomoć pojasu Gaze. Deset turskih aktivista ubijeno je u tom incidentu.

Netanijahu je odgovarao kritikujući politiku Ankare prema turskoj manjini uz ocenu da se čini kako ta zemlja "svakim danom postaje sve više diktatorska".

Kurir.rs/Beta Foto: EPA/AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...