RUSIJA USVOJILA DOKUMENT:  Bombardovanje Jugoslavije pretvorio je NATO u glavnu opasnost za bezbednost u svetu i otvorilo vrata za nove tragedije! (VIDEO)
Foto: Printskrinn YouTube/ Savet federacije Rusije

SEDNICA SAVETA FEDERACIJE

RUSIJA USVOJILA DOKUMENT: Bombardovanje Jugoslavije pretvorio je NATO u glavnu opasnost za bezbednost u svetu i otvorilo vrata za nove tragedije! (VIDEO)

Planeta -

Vojna operacija NATO protiv suverene Savezne Republike Jugoslavije je pretvorila tu Alijansu u glavnu opasnost za bezbednost u svetu, a nekažnjavanje odgovornih dovelo je do novih tragedija u Siriji, Iraku i Libiji, saopštio je Savet federacije Rusije.

Kako se navodi u dokumentu koji je Gornji dom ruskog parlamenta usvojio povodom predstojeće 20. godišnjice od početka vojne agresije protiv SRJ, ta vojna operacija odrazila se na dalji razvoj uzajamnih odnosa evropskih država i negativno se odrazila na njihovo međusobno poverenje.

Nažalost, ističe se, lekcije nisu naučene i NATO je nastavio da koristi vojnu silu na druge suverene države - Irak, Libiju i Siriju, a danas isto preti i Venecueli, Kubi i Nikaragvi.

Ruski senatori podsećaju da je NATO u bombardovanju Jugoslavije koristio municiju punjenu osiromašenim uranijumom, što je uzrokovalo mnogobrojne žrtve među civilima.

foto: Printskrinn YouTube/ Savet federacije Rusije

Pored toga, priznanje nezavisnosti Kosova, koje je usledilo 2008. godine od čitavog niza zemalja Zapada, predstavljalo je samo nastavak onoga što je započeo NATO - podršku separatizmu i konfliktu na teritoriji bivše Jugoslavije.

Iz Saveta federacije Rusije tvrde i da je faktičko otcepljenje Kosova i Metohije presedan u međunarodnim odnosima, koji je krajnje zakomplikovao rešavanje postojećih konflikata u pitanju nepriznatih država, pogotovu ako se u obzir uzme činjenica da se u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini Zapad ponaša potpuno suprotno.

Dodaje se i da vojna operacija članica NATO predstavlja akt agresije protiv suverene države, stoga bi inicijatore ovog zločina trebalo pozvati na odgovornost. S tim u vezi, Savet federacije Rusije pozvao je parlamente država širom sveta, ali i međunarodne organizacije poput UN, ZND, ODKB, OEBS i Evropski parlament da osude agresiju Alijanse protiv SRJ i preduzmu sve korake kako bi se sanirale posledice.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Printscreen YouTube/Savet federacije

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

2

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track