TESNA VEĆINA: Britanski parlament odbio izlazak iz EU bez sporazuma! Evropski parlament usvojio mere za Bregzit bez sporazuma!
Foto: EPA

STRAH OD HAOSA

TESNA VEĆINA: Britanski parlament odbio izlazak iz EU bez sporazuma! Evropski parlament usvojio mere za Bregzit bez sporazuma!

Planeta -

Britanski parlament odbaciio je opciju napuštanja Evropske unije bez sporazuma. Kako prenosi Si-En-En, poslanici su odobrili amandman koji odbacuje Bregzit bez dogovora u bilo kojem trenutku pod bilo kojim okolnostima.

Njihova odluka nije pravno obavezujuća i ne znači da će Bregzit biti zaustavljen, ali sada u britanskom parlamentu može da se glasa o odlaganju napuštanja EU. Odnos glasova je bio tesan, 312 naspram 308.

Poslanici će u četvrtak glasati o još jednom amandmanu koji poziva na odlaganje Bregzita do 22. maja, kako bi se omogućile dodatne pripreme.

Ukoliko taj predlog bude usvojen, a članice EU se saglase, Velika Britanija neće napustiti Uniju 29. marta, kako je prvobitno planirano.

U britanskom parlamentu juče je ubedljivom većinom odbačen dogovor premijerke Tereze Mej s Briselom.

Evropski zvaničnici strahuju od haotičnog scenarija i upozoravaju London da su mu opcije ograničene. Danas je Evropski parlament usvojio je mere za slučaj da Velika Britanija napusti Uniju 29. marta bez sporazuma, što bi dovelo do promene procedura, preko noći, s obe strane Lamanša.

Evropski parlament odobrio je poslednju od 11 takvih mera koje pokrivaju sve - od vazdušnog, vodenog i drumskog saobraćaja do statusa stranih studenata, a neke od tih mera podrazumevaju recipročne mere u Velikoj Britaniji.

Kurir.rs/Index.hr

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track