Najnovije vesti

AMERIKA OPTUŽILA KINU DA NE POŠTUJE LJUDSKA PRAVA, PEKING OŠTRO ODGOVORIO: Vi bolje da pogledate malo sebe!
Foto: EPA / Roman Pilipey

rat izveštajima

AMERIKA OPTUŽILA KINU DA NE POŠTUJE LJUDSKA PRAVA, PEKING OŠTRO ODGOVORIO: Vi bolje da pogledate malo sebe!

Planeta

Kina je danas oštro osudila kritiku Vašingtona u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o poštovanju ljudskih prava u toj zemlji i u "sopstvenom godišnjem odgovoru SAD-u" poručili im da "SAD kao samoproglašeni zaštitnici ljudskih prava u svetu treba prvenstveno da pogledaju svoju državu.

Američki Stejt department kritikovao je poštovanje ljudskih prava u Kini, uključujući i zloupotrebe muslimanske manjine u Ksinjiang regiji.

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo podvukao je zloupotrebe ljudskih prava u Iranu, Kini, Južnom Sudanu i Nikaragvi u godišnjem izveštaju, i posebno istakao Kinu kao ligu za sebe.

foto: EPA

Direktor odeljenja za ljudska prava Stejt departmenta Majkl Kozak rekao je "da takvo nepoštovanje ljudskih prava muslimanske manjine u Ksinjiang regiji nije zabeleženo od 1930. godine", očigledno misleći na progone Hitlerove Nemačke i Staljinovu politiku.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lu Kang je izjavio "da je američki izveštaj, kao i obično, pun ideoloških predrasuda i neosnovanih optužbi" i naveo da je Kina poslala Vašingtonu odgovor.

"Savetujemo SAD da pogledaju kako se kod njih poštuju ljudska prava, i da prvo vode računa o sopstvenim stvarima", dodao je Lu Kang.

Kineska vlada je danas izdala "godišnji izveštaj o pobijanju kritika" iz Vašingtona.

Očigledno je reč o dvostrukim standardima, ocenili su iz kineskog državnog saveta i dodali da su SAD samoproglašeni branilac ljudskih prava.

foto: Profimedia

Izveštaj ističe i nedostatak medijske slobode, uprkos tome što je Kina na rang listi Reportera bez granica prošle godine bila na 176 mestu ispred Sirije, Turkmenistana, Eritreje i Severne Koreje.

"Sloboda medija je napadnuta bez presedana" kaže se u izveštaju Kine, i ukazuje na slučajeve hapšenja reportera u SAD i sprečavanja novinara da rade svoj posao.

foto: AP

Vlada SAD nastavlja da optužuje medije za kreiranje lažnih vesti, i stvara se atmosfera zastrašivanja i neprijateljstva, navodi se u izveštaj ukazujući na slučajeve gde je Bela kuća oduzela akreditive nekim novinarima.

Predsednik Si Đinping retko odgovara na pitanja reportera i nema portparola.

Kina je odbila kritiku i ukazala da je milione podigla iz siromaštva i da niko nema pravo da kritikuje njihov način vladavine.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...