IMA SAMO 16 GODINA, A DIGLA JE EVROPU NA NOGE: Švedska Eko-Pipi nominovana za Nobelovu nagradu ne odustaje od borbe za OPSTANAK SVETA! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

jasne poruke

IMA SAMO 16 GODINA, A DIGLA JE EVROPU NA NOGE: Švedska Eko-Pipi nominovana za Nobelovu nagradu ne odustaje od borbe za OPSTANAK SVETA! (VIDEO)

Planeta -

Švedska aktivistkinja za zaštitu životne sredine Greta Tunberg nominovana je za Nobelovu nagradu za mir zahvaljujući njenom radu u borbi protiv klimatskih promena.

Troje norveških poslanika predložilo je 16-ogodišnju aktivistkinju, koju je magazin Tajms proglasio jednim od najuticajnijih tinejdžera za 2019. godinu, za Nobelovu nagradu za mir.

"Nominovali smo Gretu jer pretnja od klimatskih promena može biti jedan od najvažnijih uzroka rata i sukoba", rekao je predstavnik parlamenta Fredi Andre Uevstegard.

On je dodao da je veliki pokret koji je Greta pokrenula "veoma važan doprinos miru". Tunberg je nominovana uoči globalnog štrajka protiv klimatskih promena, najavljenog za 15. mart.

Protest je inspirisan njenim studentskim pokretom "Petak za budućnost" i organizovan kako bi se zahtevala akcija u cilju sprečavanja daljih klimatskih promena i globalnog zagrevanja.

Greta je počela sama da protestuje još u avgustu prošle godine i tako inspirisala učenike širom sveta. Za 15. mart zakazani su protestii koji bi trebalo da budu najmasovniji do sada jer će se održati u više od 1500 gradova i 105 država.

"Počašćena sam i zahvalna na ovoj nominaciji", napisala je na Greta na Tviteru i pozvala na sutrašnje proteste.

Ova devojčica koju su prozvali Eko-Pipi živi u skladu sa svojim idealima. Više ne putuje avionom, hrani se veganski, a naterala je i roditelje da urade to isto.

"Moja poruka je da, ako nam nije stalo do klime i ako sada ništa ne uradimo, u budućnosti neće više biti važan nijedan drugi problem".

Zašto da učim za budućnost, kada u budućnosti možda neću ni postojati zbog klimatskih promena", izjavila je svojevremeno Tunbergova, koja inače ima Aspergerov sindrom i dodala "'Želim da se osećate onako kako se ja osećam svakog dana. I da se ponašate kao da gori vaša kuća".

Kurir.rs/tanjug

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track