ZARATILE MAFIJAŠKE PORODICE U NJUJORKU: Sprema se krvoproliće i osveta za SUROVU LIKVIDACIJU bosa Gambinovih! (VIDEO)
Foto: FOTO: AP/EPA

Panika nakon likvidacije šefa BANDE

ZARATILE MAFIJAŠKE PORODICE U NJUJORKU: Sprema se krvoproliće i osveta za SUROVU LIKVIDACIJU bosa Gambinovih! (VIDEO)

Planeta -

Frenk Kali, zvani Frenki Boj, vođa najmoćnije od čuvenih Pet porodica, upucan je ispred svog doma u Njujorku, a FBI i policija veruju da će osveta dovesti do krvavih obračuna na ulicama

Vođa mafijaške porodice Gambino Frenk Kali, zvani Frenki Boj, ubijen je ispred svoje kuće na Stejten Ajlendu.

Ovo je prvo ubistvo jednog od bosova Pet porodica u Njujorku od 1985, kada je ozloglašeni Džon Goti naredio likvidaciju Pola Kasteljana, pa njujorška policija strahuje da će sada uslediti osveta Gambinovih koja može da preraste u pravo krvoproliće.

Mesto zločina... Frenk Kali je prvi bos ubijen u Njujorku od 1985. godine
Mesto zločina... Frenk Kali je prvi bos ubijen u Njujorku od 1985. godinefoto: AP, Foto: AP

Ubica u plavom kamionetu prišao je Kalijevom domu u sredu, u 21.15, i pregazio mafijaškog bosa, a zatim izašao i upucao ga šest puta.

- Čuo sam prvo šest pucnjeva, a onda, posle pauze, još tri. Žrtva je ležala na asfaltu, sa glavom kraj točkova automobila.

Ubicu više nisam video, primetio sam da neko istrčava iz kuće i viče: "Tata, tata!" Jedna žena je pitala gde je hitna pomoć, druga je samo vrištala - ispričao je svedok ubistva za Njujork Dejli njuz.

MAFIJA U NJUJORKU

* Organizacija italijanske mafije u Americi stvorena je 1931. godine, kada su ulične bande napravile podelu teritorija u Njujorku i dogovorile novu hijerarhiju.

* Salvatore Marancano (1886-1931) predložio je novi sistem podele kriminalnih imperija, ali je hteo da postane "capo di tuttu capi" (šef svih šefova), pa je ubijen po naređenju Lakija Lučana.

* KOMISIJA je nakon toga preuzela kontrolu italijanske mafije u Americi i Kanadi.

* Osim bosova Pet porodica iz Njujorka, u njoj su i bosovi mafijaških organizacija iz Čikaga i Bafala.

Hitna pomoć i policija su brzo stigle i Kali je prevezen u bolnicu, gde je proglašen mrtvim. Osumnjičenih za ubistvo trenutno nema, a FBI ispituje da li je likvidaciju odobrio vrh Pet porodica ili je reč o sukobu unutar ove kriminalne imperije.

Forenzičari ispituju Kalijev automobil
Forenzičari ispituju Kalijev automobil foto: AP/Seth Wenig, AP

- Čak je i Goti imao više poštovanja prema svojim žrtvama. Njegovi ljudi su bar ubili Kasteljana van Menhetna, ne na kućnom pragu - rekao je jedan od detektiva za Njujork post.

Ubistvo se dogodilo samo nekoliko dana nakon smrti Karmina Persika, zvanog Zmija, vođe porodice Kolombo, i istog dana kada je Đuzepe Kamarano Džo Si, ulični bos porodice Bonano, oslobođen svih optužbi za reketiranje i iznuđivanje novca.

 Frenk Kali ili Frenki Boj vodio Gambinove od 2015.
Frenk Kali ili Frenki Boj vodio Gambinove od 2015.foto: EPA

Pojedini istražitelji veruju da poklapanje ovih događaja ukazuje da je počela borba za prevlast unutar italijanske mafije u Njujorku, koja je ponovo ojačala. Ne zna se da li je ubistvo deo borbe unutar porodice Gambino ili ga je naručio neko iz rivalskih bandi.

PET PORODICA

Gambino OSNIVAČ: Karlo Gambino (1902-1976) NAJČUVENIJI BOS: Džon Goti (1940-2002) TRENUTNI BOS: Frenk Kali (1965-2019) ŠTA KONTROLIŠU: Bruklin, Kvins, Menhetn, Stejten Ajlend i Long Ajlend

Đenoveze OSNIVAČ: Čarls Laki Lučano (1897-1962) NAJČUVENIJI BOS: Vinsent Džigante (1928-2005) TRENUTNI BOS: Liborio Belomo (1957) ŠTA KONTROLIŠU: Menhetn, Bronks, Bruklin, Nju Džerzi

Kolombo OSNIVAČ: Đuzepe Profači (1897-1962) NAJČUVENIJI BOS: Džozef Kolombo (1923-1978) TRENUTNI BOS: Alfons Persiko (1954) ŠTA KONTROLIŠU: Bruklin, Kvins, Long Ajlend

Bonano OSNIVAČ: Džozef Bonano (1905-2002) NAJČUVENIJI BOS: Džozef Masino (1943) TRENUTNI BOS: Tomas Difjore (1943) ŠTA KONTROLIŠU: Bruklin, Kvins, Stejten Ajlend i Long Ajlend

Lukeze OSNIVAČ: Tomazo Galjano (1883-1951) NAJČUVENIJI BOS: Tomi Lukeze (1899-1967) TRENUTNI BOS: Vitorio Amuzo (1934) ŠTA KONTROLIŠU: Bronks, Menhetn, Bruklin, Nju Džerzi

- Primirje među porodicama traje više od 30 godina. Sada se svi plaše da će mafijaši tražiti osvetu za ubistvo Frenka Kalija i da će to dovesti do uličnog rata koji bi mogao da se pretvori u pravo krvoproliće - rekao je jedan detektiv za Standard.

Pojedini stručnjaci sumnjaju da je sve ovo povezano sa nedavnim izlaskom Džina Gotija (71) iz zatvora, jer se veruje da ovaj gangster, nakon što je proveo 29 godina iza rešetaka, želi da povrati moć i preuzme porodicu koju je nekad vodio njegov brat Džon Goti. U samoj porodici Gambino nisu svi bili srećni zbog njegovog izlaska jer im se sviđalo da rade ispod radara, a smatraju da sa Gotijem to nije moguće.

ČIME SE BAVE: reketiranje trgovina oružjem dilovanje droge šverc falsifikovanje pranje novca pljačke otmice ubistva po ugovoru prostitucija "pomeranje robe" kocka

- Gambino porodica trenutno radi dobro i tiho - drže kocku, prodaju pilule i heroin, kontrolišu građevinske sindikate... Poslednje što žele jeste da opet budu glavna vest. Mnogi smatraju da ih je Džon Goti, koji je voleo eksponiranje u javnosti, unazadio 30 godina.

Izašao iz zatvora posle 29 godina... Džin Goti
Izašao iz zatvora posle 29 godina... Džin Gotifoto: ARHIVA

Ne žele lidera za koga svi znaju, niti sastanke na visokoj nozi - rekao je policijski izvor za Njujork post.

Frenk Kali, rođen na Siciliji, na čelu Gambinovih bio je od 2015. Policijski izvori su za njujorške medije izjavili da je on bio mafijaš starog kova i da se trudio da bude nevidljiv u javnosti. Dodatno je ojačao jednu od najmoćnijih mafijaških porodica dovođenjem mladih kadrova sa Sicilije i okretanjem ka prodaji heroina i oksikontina.

Frenk Kali (desno) sa saradnicima
Frenk Kali (desno) sa saradnicimafoto: Foto: EPA

Imao je samo jednu presudu - za iznudu iz 2008, zbog čega je u zatvoru proveo 16 meseci. Njegova žena je bratanica ozloglašenog bosa Džona Gambina, a FBI veruje da je on bio glavna veza između njujorške i sicilijanske mafije.

Prašant Ranjal (39), koji živi nekoliko kuća od mesta zločina, rekao je da je to miran kraj i da je iznenađen događajem, ali i informacijom o tome ko je uopšte Frenk Kali.

Mafija u Njujorku
Mafija u Njujorkufoto: Infografika

- Gledao sam mafijaške filmove, ali nikad nisam primetio nešto što bi mi ukazalo na to ko mi je komšija i čime se bavi. Nikad ne znaš ko su ti komšije - rekao je on.

1 / 6 Foto: Infografika

(Kurir.rs / Andrija Ivanović / FOTO: AP/EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track