NAPAD NA DŽAMIJE! PREMIJER AUSTRALIJE: Jedan napadač je naš državljanin! NOVI ZELAND: Ovo je terorizam!  (VIDEO)
Foto: EPA, AP

ŠOK!

NAPAD NA DŽAMIJE! PREMIJER AUSTRALIJE: Jedan napadač je naš državljanin! NOVI ZELAND: Ovo je terorizam! (VIDEO)

Planeta -

KANBERA/KRAJSTČERČ - Australijski premijer Skot Morison potvrdio je da je jedan od četvoro uhapšenih napadača na džamije na Novom Zelandu državljanin Australije i za njega rekao da je "ekstremista, desničarski, nasilni terorista".

Muškarac koji je preuzeo odgovornost u objavljenom manifestu saopštio da je 28-godišnji Australijanac bele puti koji je na Novi Zeland došao s jedinim ciljem da isplanira i obuči se za napad.

Novozelandska policija objavila je da je uhapsila četiri osobe.

Četrdeset osoba je ubijeno, a više od 20 teško ranjeno u masovnim pucnjavama na dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu, izjavila je danas premijerka Džasinda Ardem. Ona je rekla da se ovakav događaj može opisati samo "kao teroristički napad".

foto: EPA

Ardemova kaže da je Novi Zeland podigao stepen bezbednosne pretnje na najviši nivo, prenosi BBC. Potvrdila je da su u pritvoru četiri osobe sa ekstrimističkim stavovima, ali da nisu bili ni na jednoj policijskoj listi sumnjivih.

"Situacija je veoma ozbiljna i teška", rekao je policijski komesar novozelandske policije Majk Buš On je dodao da su četiri osobe u pritvoru.

"Reč je o trojici muškaraca i jednoj ženi", rekao je Buš novinarima u Velingtonu.

Pucnjave su se dogodile tokom molitve petkom, a u džamijama je bio veliki broj vernika.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track