OD MIRNOG DEČAKA DO POMAHNITALOG TERORISTE: Porodica napadača sa Novog Zelanda u šoku, evo šta su rekli policiji (VIDEO)
Foto: EPA, Printscreen

sumanuto

OD MIRNOG DEČAKA DO POMAHNITALOG TERORISTE: Porodica napadača sa Novog Zelanda u šoku, evo šta su rekli policiji (VIDEO)

Planeta -

Brenton Tarant (28), napadač iz Novog Zelanda koji je u gradu Krajstčurču ubio najmanje 49 ljudi sebe je opisivao kao 'običnog belca, iz obične porodice'.

Dodao je i da potiče iz radničke klase, porodice s niskim primanjima i da se za masakr odlučio "kako bi osigurao budućnost za svoj narod" i smanjio stopu iseljavanja u evropske zemlje.

Njegova porodica živi u Graftonu. Šokirani su i pomažu vlastima u istrazi, piše San. Pitaju se kako je 'pristojan i divan dečak evoluirao u ubicu'.

Ubica je rođen u Australiji, a roditelji su mu Britanci. Kaže i da se napadom hteo da osveti za hiljade života Evropljana izgubljenih u terorističkim napadima.

U svom rasističkim manifestu "Velika zamena" žali što u životu nije ubio više "okupatora i izdajnika". Opisao je i kako je planirao napad.

"Dok sam sedeo na parkiralištu u iznajmljenom autu, gledao sam reku uljeza kako ulaze u šoping centar. Za svakog Francuza i Francuskinju bio je dvostruki broj uljeza", napisao je on.

"Neka zabava počne", uvodne su reči uznemirujućeg videosnimka koja je u petak kružila internetom, prikazujući prvu od dve pucnjave u džamijama u novozelandskom gradu u kojima je poginulo najmanje 49 ljudi.

Novozelandska policija objavila je kako radi na tome da se "snimci uklone" i poziva ljude da ih ne dele po društvenim mrežama. Fejsbuk je objavio kako je "odmah uklonio Fejsbuk i Instagram profile napadača i videosnimak" nakon upozorenja policije.

Kurir.rs/24 sata.hr

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track