PILOT BOINGA REŠIO MISTERIJU: Let MH370 je sleteo na tajnu pistu, evo gde ga treba tražiti! (VIDEO)
Foto: Marina Lopičić, Printscreen YouTube

svaka čast

PILOT BOINGA REŠIO MISTERIJU: Let MH370 je sleteo na tajnu pistu, evo gde ga treba tražiti! (VIDEO)

Planeta -

Penzionisani pilot Boinga smatra da je nestali let MH370 krenuo prema tajnoj pisti - i rekao je istražiteljima gde bi trebalo da ga traže.

Endi Rajan veruje da je MH370 skrenuo van kursa nakon otmice u vazduhu.

Bivši pilot Junajted Erlajnsa je došao do ovog zaključka nakon što je analizirao putanju nakon što je avion izgubio kontakt za 38 minuta.

On teoretiše da je MH370 leteo na "unapred planiranu" lokaciju na kopnu ili da je udario u okean, i smatra pilota Zaharija Ahmada Šaha za glavnog osumnjinog.

I on kaže da je područje oko Madagaskaru mesto gde bi trebalo organizovati novu potragu.

Na pitanje kako bi to eventualno avion mogao da se pronađe, bivši pilot američkog vazduhoplovstva kaže: "Slučajno ili nekim uređajem. Možda čak i satelitom koji je istraživao neku metalnu anomaliju u udaljenom području".

Po njegovim rečima nešto se desilo zbog čega je avion skrenuo ulevo."To je složen avion, tako da ko god da je to uradio, pretpostavljam jedan od pilota, morao je da zna šta radi."

Da bi cela stvar bila sprovedena drugi pilot je morao biti saučesnik ili onesposobljen.

Iako je pronađen deo u moru verujem da je avion negde sleteo, kaže on.

Nedavno su na Madagaskaru pronađeni komadići ostataka koji izgledaju kao da su sa leta MH370.

Pre toga, tri komada aviona "definitivno" iz Boinga 777-200 pronađena su su na ostrvu Reunion i Mauricijus - ostrvima istočno od Madagaskara - i Tanzanija, koja je zapadno od ostrva.

Rajan priznaje da je otkriće "popunilo prilično veliku rupu" u njegovoj teoriji da je sleteo na kopno.

Međutim, on kaže da to ne treba isključiti, jer četvorogodišnja potraga u okeanu zapadno od Australije - gde su istražitelji cenili da se srušio - nije urodila plodom.

Rajan svoju teoriju zasniva na tome kako su transponder i ACARS, njegovi komunikacioni alati, prestali da rade nakon što je izgubio kontakt. On kaže da postoji "nulta mogućnost" da je to mogla biti nesreća.

Bivši kapetan, koji se povukao nakon 33 godine leta na boingu 747, tvrdi: "Do sada su svi pronađeni ostaci bili na zapadnoj ruti na kojoj i ja tvrdim da je avion leteo".

"Da, znam da zvuči zlokobno i pronašli su deo krila koji je bio oštećen, ili ako je udario u vodu, ali se setite gde je pronađen (istočno od Madagaskara)."

Ako se avion okrenuo prema severu (pre Madagaskara) i sleteo, očekivao bih da bi se spustio na neko pusto mesto gde ne bi bio primećen, posebno noću, kaže on.

"GPS je takav da može pronaći skoro svako mesto koje je unapred zadato. Teže je (pronaći) ako se nalazi na kopnu, kladim se da su ga ljudi koji su ga dočekali prekrili kamuflažnom tkaninom", ističe bivši pilot.

Prema australijskom Birou za bezbednost u saobraćaju, MH370 skrenuo je levo iznad južnokineskog mora na putu od Kuala Lumpura do Pekinga 8. marta 2014. godine.

Zatim je preleteo preko poluostrva Malezije prema Penang ostrvu "preko ili u blizini" niza putnih tačaka u Maleziji i na Tajlandu.

Koristeći Inmarsat satelit, tada je odlučeno da je odleteo na jug i srušio se u Indijski okean zapadno od Australije nakon što je ostao bez goriva.

Ali oni ne znaju zašto je krenuo ovim navodnim putem, pa ostaju teorije o o samoubistvu, požaru, otmici i hipoksiji.

Kurir.rs/Daily star Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track