Najnovije vesti

DAN POSLE VELIKIH NEREDA U PARIZU: Juče rat na ulicama, a sad tišina! Turisti se slikaju ispred polupanih izloga (FOTO)
Foto: EPA

kao na ratištu

DAN POSLE VELIKIH NEREDA U PARIZU: Juče rat na ulicama, a sad tišina! Turisti se slikaju ispred polupanih izloga (FOTO)

Planeta

U Parizu je u nedelju očišćena jedna od najglamuroznijih avenija na svetu, Jelisejska polja, nakon što su protesti Žutih prsluka prerasli u nerede.

1 / 9 Foto: AP

Jeziva tišina zamenila je jučerašnji višečasovni haos na Jelisejskim poljima, ulici koju mnogi Parižani smatraju "najlepšom avenijom na svetu".

 

Policajaca danas nije bilo na vidiku, dok se saobraćaj odvijao na kaldrmisanom putu, koji je juče bio poprište sukoba.

Slike pričinjene štete, uključujući požar u banci, koja se nalazi u prizemlju stambene zgrade i koji je ugrozio živote majke i deteta, šokirale su Francusku i, čini se, dodatno ugrozile javnu podršku pokretu, čije se pristalice okupljaju već četiri meseca.

foto: AP

Dan nakon pljački i požara, luksuzne radnje, restorani i banke procenjivali su štetu, dok su turisti fotografisali vlasnike radnji koji pokušavaju da poprave slomljene prozore, a gradski radnici brisali grafite, većinom usmerene protiv francuskog predsednika Emanuela Makrona.

foto: EPA

Makron je obećao da će se obračunati sa onima koji su pravili probleme za koje je rekao da "žele da unište republiku" i da dovode u rizik živote ljudi.

Ipak, Makron je ocenio da su protesti pokazali da njegova vlada mora više da uradi da se pozabavi problemima demonstranata.

foto: EPA

Podsetimo, demonstranti su tokom jučerašnjih protesta zapalili nekoliko prodavnica, kao i jednu banku u sedmospratnoj zgradi iz koje su vatrogasci jedva uspeli da spasu majku i dete.


Francuski premijer Eduar Filip zatražio je da se "najstrože kazne" odgovorni za nerede i podmetanja požara tokom protesta Žutih prsluka.

Više od 100 ljudi uhapšeno je tokom najnovijih protesta.

Na meti učesnika protesta ponovo su bile luksuzne prodavnice nedaleko od Trijumfalne kapije, a do sukoba s policijom došlo je kada su demonstranti počeli da bacaju dimne bombe i kamenice na policajce i njihova vozila.

 

Policija je vodenim topovima rasterala najagresivnije učesnike protesta koji su se nalazili između prodavnica "Kartije" i "Mon blan", a upotrebljen je i suzavac.

Demonstranti su palili gume automobila i razbijali izloge, pre svega luksuznih radnji.

 

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...