BILA JE TO NAJVEĆA POTERA U ISTORIJI: Svi su znali za ovaj automobil, a onda je samo nestao! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

svi su poteru pratili na TV

BILA JE TO NAJVEĆA POTERA U ISTORIJI: Svi su znali za ovaj automobil, a onda je samo nestao! (VIDEO)

Planeta -

Dana 17. juna 1994. godine Amerikanci su bili prikovani za svoje TV ekrane jer se uživo prenosila jedna od najpoznatijih potera ikada.

Orental Džejms, poznatiji kao O. Džej Simpson, trebalo je da se preda policiji za ubistvo bivše supruge Nikol Braun Simpson i njenog prijatelja, Ronalda Goldmana.

Međutim, on je krenuo da beži, i u početku se polako kretao kalifornijskim auto-putem. Navodno, njegov prijatelj Al Kaulings bio je iza volana a Simpson je imao pušku.

Kasnije, u automobilu su pronađeni novac, Simpsonov pasoš, lažna brada i brkovi i lepak za njih. Relativno spora potera trajala je više od sata.

Zanimljivo, picerija "Domino" je u tih sat vremena dobila rekordno mnogo narudžbina.

Automobil kojim je dvojac bežao bio je zloglasni beli "ford bronko" koji je kasnije nestao. Pripadao je Kaulingsu, a ne Simpsonu. Simpson je imao gotovo isto vozilo, ali je zaplenjeno je zbog dokaza i skoro je uništeno u procesu.

Kaulings je uhapšen jer je pomagao beguncu. Kada je izašao iz zatvora htie je pošto-poto da se reši automobila.

Prišao mu jer kolekcionar Majkl Kronik koji mu je ponudio 75.000 dolara za auto i 250 fotografija Kaulingsa kako vozi auto - koje je potpisao sam Kaulings.

Kada je trebalo da se nađu, Kaulings se nikada nije pojavio, i dogovor je otpao.

Simpson
Simpsonfoto: Youtube/Printscreen

Kako se veruje, Kaulings je otkrio kako Kronik planira da iznajmi "ford" kompaniji koja bi turiste vozila po ruti potere i onda do Nikolinog groba.

Takođe, Kaulings se bojao da ne počnu da ga povezuju i s ubistvom. Kronik ga je tužio i tužba je rešena dogovorom i isplatom između njih dvojica.

Posle toga, prišao mu je Majk Gilbert, Simpsonov nekadašnji agent, i još dvoje ljudi, koji su mu platili 75.000 za automobil. "Bronko" je sledećih 17 godina proveo u garaži gde su ga održavali, ali minimalno koristili. Gilbert je novinarima rekao kako je od zloglasne potere vozio još samo desetak kilometara. Iako je rekao i kako su mu mnogi nudili dosta novca (275.000 dolara), kaže da nije prodao najzloglasniji automobil.

Godine 2012. Gilbert je upoznao čoveka povezanog s hotelom "Luksor" u Las Vegasu. On ga je pitao da li može da iznajmi automobil da bude deo izložbe sportskih memorabilija u hotelu. Gilbert se složio i auto je bio ispred hotela nekoliko meseci.

Nakon određenog vremena, auto mu je vraćen i opet je otišao u garažu. 2017. godine, čak 23 godine nakon što je postao kulturna referenca, vratio se i na televiziju i to u emisiji "Pawn Stars". Gilbert je voditelju Harisonu prvo tražio 1,23 miliona dolara, a onda 1.25 miliona za vozilo.

Nakon nešto natezanja Harison je rekao "ne". Gilberta nije to previše mučilo i rekao je kako ga nikada ne bi "prodao ispod miliona jer ako sad ne postigne tu cenu, kasnije će". Posle emisije, Gilbert se dogovorio o iznajmljivanju kola muzeju u Tenesiju gde sada građani imaju priliku da ga vide.

Kurir.rs/Express.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track