ONI SU NAORUŽALI MONSTRUMA SA NOVOG ZELANDA Vlasnik prodavnice tvrdi: Sve je delovalo normalno, imao je dozvolu (VIDEO)
Foto: Printscreen

opravdanje

ONI SU NAORUŽALI MONSTRUMA SA NOVOG ZELANDA Vlasnik prodavnice tvrdi: Sve je delovalo normalno, imao je dozvolu (VIDEO)

Planeta -

Vlasnik novozelandske prodavnice oružja rekao je da je napadač u Krajstčurču kupio oružje i municiju od njih putem interneta, ali da mu nisu prodali oružje kojim je pucao u džamijama.

Australac Brenton Tarant, navodni beli rasista, u subotu je optužen za ubistva, a pred sud ponovno izlazi 5. aprila. Policija je najavila da će tada dobiti dodatne optužnice.

U petak je u dve džamije ubio najmanje pedeset i povredio nekoliko desetina ljudi.

Dejvid Tipl, vlasnik prodavice Gun City, otkrio je kako je napadač između decembra 2017. i marta 2018. kupio četiri komada oružja.

"MSSA, automatska vojna puška, navodno upotrebljena u napadu, nije kupljena u ovoj prodavnici. Prodali smo mu samo oružje A kategorije", rekao je Tipl na konferenciji za medije.

Pod novozelandskim zakonima oružje A kategorije može biti poluautomatsko, ali je ograničeno na sedam hitaca. Videosnimak napadača u džamiji pokazuje da je koristio poluautomatsku pušku sa većim okvirom.

Tipl je naglasio kako se kupovina na internetu dogodila nakon ispunjavanja narudžbe koju je odobrila policija, a da je u tri od četiri kupovine uzeto automatsko oružje.

"Nismo primetili ništa neobično kod vlasnika dozvole. Bio je novi kupac s novom dozvolom", istakao je on.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track