OTKRIVENO KO JE STVARNO BIO DŽEK TRBOSEK: Serijski koljač iz Londona važio za najveću misteriju iz 19. veka, ali DNK ga je sada odao!
Foto: Profimedia

šokantno

OTKRIVENO KO JE STVARNO BIO DŽEK TRBOSEK: Serijski koljač iz Londona važio za najveću misteriju iz 19. veka, ali DNK ga je sada odao!

Planeta -

Najpoznatiji serijski ubica u istoriji Džek Trbosek bio je u stvari poljski berberin Aron Kosminski, tvrde naučnici sa Univerziteta "Džon Murs" u Liverpulu.

Do zaključka su došli analizirajući DNK tragove sa jednog komada odeće, na kojima postoji DNK i poljskog migranta i jedne od žrtava Ketrin Edouz.

foto: Profimedia

Šal žrtve

Tim forenzičara koji su predvodili dr Jari Luhelainen i dr Dejvid Miler ispitao je šal koji je pronađen kraj tela Edouzove, četvrte od pet žrtava "ubice iz Vajtčepela".

Na njemu su, pokazale su najnovije analize, otkriveni i tragovi poljskog brice, pa su došli do zaključka da je upravo on bio dosad neidentifikovani serijski ubica.

Kosminski je živeo s bratom i sestom u Ulici Grinfild, svega nekih 200 metara od mesta na kome je ubijena Elizabet Strajd, treća žrtva.

"Prvi put su sistematski i na molekularnom nivou analizirani dokazi povezani s ubistvima Džeka Trboseka. Otkriće dva genetska profila na šalu povećalo je statističku mogućnost identifikacije i ukazuje na to da je šal autentičan - navodi se u radu naučnika.

Da li je on bio Džek Trbosek... Poljski berberin Aron Kosminski
Da li je on bio Džek Trbosek... Poljski berberin Aron Kosminskifoto: Printscreen

Ovo nije prvi put da je Kosminski (1865-1919) našao na spisku mogućih krivaca za pet ubistava koja su se dogodila u kvartu Vajtčepel između 31. avgusta i 9. novembra 1888.

Pored njega, među osumnjičenima su uvek bili advokat Montegju Džon Druit (1857-1888), berberin Severin Klosovski (1865-1903), ruski hirurg Majkl Ostrog (1833-1904), čizmar Džon Pizer (1850-1897)... Sve njih je ispitivao Skotland jard.

Ipak, među osumnjičenima koje nisu saslušavali je bio i princ Albert Viktor Kristijan Edvard, unuk kraljice Viktorije i drugi naslednik britanskog prestola.

ŽRTVE LONDONSKOG KOLJAČA

1. Meri En Nikols (43), petak, 31. avgust 1888. Prerezao joj vrat i gotovo odvojio glavu od tela, a oko njega joj je obmotao creva.

2. Eni Čepmen (47), subota, 8. septembar 1888. Glava joj je skoro bila odsečena, creva izvađena i ostavljena na ramenu.

3. Elizabet Strajd (45), nedelja, 30. septembar 1888. Nađena je sa rasečenim vratom u dvorištu zgrade. Nije imala druge povrede.

4. Ketrin Edouz (46), nedelja, 30. septembar 1888. Telo je bilo bez glave, creva su joj postavljena na desno rame, a bubrezi i genitalije odneti.

5. Meri Džejn Keli (25), petak, 9. novembar 1888. Telo je bilo raskomadano. Ubijena je u kući u krevetu, a organi su joj bili razbacani.

Kurir / A.I.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track