Najnovije vesti

ŽESTOK SKANDAL TRESE VLADU KANADSKOG PREMIJERA: Trudo u problemu, evo zašto ga saradnici napuštaju!
Foto: AP / Adrian Wyld / The Canadian Press

AFERA

ŽESTOK SKANDAL TRESE VLADU KANADSKOG PREMIJERA: Trudo u problemu, evo zašto ga saradnici napuštaju!

Planeta

Džastin Trudo imenovao je bivšu ministarku pravde Anu Meklelan da ispita da li istovremena funkcija ministra pravde i glavnog tužioca treba da bude odvojena.

On je nju imenovao usred skandala koji može da dovede do ponovnih izbora u premijerovoj Liberalnoj partiji.

"Značajna pitanja su nedavno otvorena o odnosu glavnog tužioca i ministra pravde i vlade", naveo je Trudo u kanadskom parlamentu.

Bivša ministarka pravde i glavni tužilac Džodi Vilson-Rajbold optužila je premijera i članove njegove vlade da su nelegitimno vršili pritisak u slučaju velike kanadske inženjerske kompanije optužene za korupciju.

foto: EPA

Trudo je navodno želeo da Vilson-Rajbold naloži tužiocima da postignu nagodbu i izbegnu krivično gonjenje kanadske kompanije SNC Lavalin, jer je smatrao da je na hiljade radnih mesta dovedeno u pitanje, a i presuda bi mogla da ukloni kompaniju od zaključivanja ugovora s vladom. Skandal je doveo do ostavki dva visokoprofilisana vladina zvaničnika - ministarke Vilson-Rajbold i Trudovog glavnog savetnika Majkla Vernika koji je najavio odlazak u prevremenu penziju posle svedočenja da nikakvog pritiska nije bilo.

Kurir.rs/ Beta-AP

Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...