Najnovije vesti

POPLAVE OSAKATILE AMERIČKU VOJSKU: Avioni Sudnjeg dana zarobljeni u hangarima u Nebraski, komandni bunker u slučaju NUKLEARNOG RATA POD VODOM  (VIDEO)
Foto: EPA

nevreme

POPLAVE OSAKATILE AMERIČKU VOJSKU: Avioni Sudnjeg dana zarobljeni u hangarima u Nebraski, komandni bunker u slučaju NUKLEARNOG RATA POD VODOM (VIDEO)

Planeta

Baza američkog ratnog vazduhoplovstva Ofat, koja se nalazi u blizini grada Omahe u Nebraski, gde se nalazi sedište Strateške komande američke vojske, teško je poplavljena zbog izlivanja reke Misuri.

Ovo je objavio komandant 55. vazduhoplovnog krila američkog vazduhoplovstva, pukovnik Majkl Manion. Baza strateške komanse SAD (USSTRAATCOM) je već treći dan pod vodom.

 

"24 sata od mog poslednjeg pogleda na aerodrom ... sve više i više vode ... Jasno je da smo suočeni sa velikim problemom ..." - rekao je oficir.

 

U januaru je u ovoj bazi bio otvoren najnoviji bunker STRATCOM-a - glavni strateški centar kontrole nuklearnih snaga SAD-a, a sada voda puni pistu.

1 / 3 Foto: EPA

Tokom poplave, ispostavilo se da mnogi vojni avioni nisu spremni za uzletanje, a podzemni bunkeri nisu bili u stanju da izdrže vodu. Sada vojnici pokušavaju da se bore sa vodom uz pomoć desetina hiljada vreća sa peskom i drugih veštačkih ograda.

 

Ofat je jedan od najvažnijih centara za Oružane snage SAD, jer se na njemu nalaze takozvani "avioni Sudnjeg dana" Boeing E-4B Nightwatch NEACP (Nacionalni komandni punkt za hitne slučajeve).

Ovi avioni su stvoreni za američku vladu i vojnu komandu u slučaju globalnog nuklearnog rata, u kojem bi kopnene strukture bile ugrožene uništenjem. Kao što je gore pomenuto, na ovoj bazi nalazi se najnoviji podzemni bunker iz kojeg se kontroliše američko nuklearno oružje.

 

Prijavljeno je da je skoro trećina vojnog objekta otišla pod vodu, trideset od dve stotine zgrada baze je oštećeno, uključujući i nekoliko hangara Boeing E-4B Nightwatch, a oko kilometar piste je poplavljen.

 

Kurir.rs/russophile.org

Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...