ERDOGAN POSLAO OŠTRU PORUKU NOVOM ZELANDU: Ako ne nađete način da kaznite teroristu, mi ćemo! Platiće on za ovo!
Foto: EPA

zalaže se za smrtnu kaznu

ERDOGAN POSLAO OŠTRU PORUKU NOVOM ZELANDU: Ako ne nađete način da kaznite teroristu, mi ćemo! Platiće on za ovo!

Planeta -

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je vlasti Novog Zelanda da ponovo uvedu smrtnu kaznu u slučaju napadača koji je ubio 50 ljudi u dve džamije u Krajstčerču.

On je tokom mitinga u severnom delu Turske upozorio da će Ankara naterati napadača da plati za svoja dela ukoliko to ne učini Novi Zeland.

Australijanac Brenton Tarant (28) optužen je za ubistva u subotu, 16. marta, nakon što je dan ranije pucao na vernike tokom molitve u dve džamije.

Tarant
Tarantfoto: Printscreen

"Gnusno si ubio 50 naših braće i sestara. Platićeš za ovo. Ukoliko te Novi Zeland ne natera na to, mi znamo kako da ti naplatimo, na ovaj ili onaj način", rekao je Erdogan bez obrazloženja.

Erdogan je napomenuo da je Turska pogrešila kada je pre 15 godina ukinula smrtnu kaznu, te da bi Novi Zeland trebalo da pronađe pravno rešenje kako bi napadač iz Krajstčerča mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu.

foto: EPA

"Ukoliko parlament Novog Zelanda ne donese odluku, ja ću nastaviti da im to stalno napominjem. Mora se preduzeti ono što je neophodno", izjavio je Erdogan.

Turski predsednik pokazao je tokom mitinga snimak napada koji je napadač objavio uživo na Fejsbuku, kao i odlomak iz njegovog "manifesta".

Erdoganov postupak kritikovao je ministar spoljnih poslova Novog Zelanda Vinston Piters, koji je turskom kolegi Mevlutu Čavušogluu rekao da bi prikazivanje tog snimka moglo da ugrozi državljane Novog Zelanda u inostranstvu.

Erdogan tvrdi da je napadač izrekao pretnje protiv Turske i turskog predsednika i da želi da protera Turke iz evropskog dela zemlje. Bezbednosni izvor u Turskoj izjavio je da je Tarant 2016. godine u dva navrata posetio Tursku.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track