ON NIJE TERORISTA VEĆ PSIHOPATA: Napadač iz tramvaja imao podebeo dosije, a poznanici kažu da je poludeo od heroina i da ima inteligenciju škampa! (VIDEO)
Foto: AP / Peter Dejong, AP / Police Utrecht

bio osuđen i za silovanje

ON NIJE TERORISTA VEĆ PSIHOPATA: Napadač iz tramvaja imao podebeo dosije, a poznanici kažu da je poludeo od heroina i da ima inteligenciju škampa! (VIDEO)

Planeta -

Gokmen Tanis (37), Turčin koji je ubio troje ljudi u tramvaju u holandskom Utrehtu, navodno ima "inteligenciju škampa", a njegovi poznanici i tvrde da je poludeo od heroina, i da je imao dosta problema sa zakonom, pokazuje istraga.

Tanis je tek izašao iz zatvora zboog silovanja kada je pucao u tramvaju. Među poginulima su devojka (19) i otac troje dece. Policija još istražuje motive brutalnog napada.

Poznanici ga opisuju kao čoveka koji "ima policijski dosije odavde do Tokija", a jedan od komšija je rekao da je poludeo zbog heroina i da "ima IQ škampa". Međutim, drugi komšija kaže da je dobar i pristojan čovek.

foto: AP / Police Utrecht

Pošto je otkriveno da Tanis nije uopšte poznavao žrtve, sumnja se na terorizam.

Tanisa su u ponedeljak, posle pucnjave, izvukli iz stana držeći ga na nišanu, a lice mu je bilo pokriveno. Kako bi ga iznenadili, policajci su se popeli preko zida od bodljikave žice sa zadnje strane zgrade. Pronašli su i vatreno oružje.

foto: EPA / Evert Elzinga

Tanisovi rođaci u Turskoj kazali su da je 37-godišnjak počeo da puca 'iz porodičnih razloga', a kasnije i na druge jer su pokušali da ga spreče. Međutim, policija i tužilaštvo navode kako istraga do sada nije otkrila nikakav odnos između glavnog osumnjičenog i žrtava.

Javnost je posebno besna jer se otkrilo da je osumnjičeni pre samo dve nedelje pušten iz zatvora zbog silovanja. Uhapšen je 2017. godine zbog seksualnog zlostavljanja 47-godišnje žene. Pušten je iz pritvora, a kada je prekršio uslovnu, opet su ga vratili u pritvor. Osim toga, 2014. godine Tanis je osuđen za ilegalno posedovanje oružja i pokušaj krađe, ali je oslobođen za pokušaj ubistva.

Pojavila se informacija i da su neki od Tanisovih rođaka imali veze s fundamentalističkim islamskim grupama, ali i da je bio poznat po nestabilnom ponašanju nakon što se razveo od žene pre dve godine.

Tanisova žrtva seksualnog napada iz 2017. godine izjavila je da se bojala da će on doći po nju kada su mediji objavili njegovu fotografiju.

"Bila sam prestrašena. Ali, ovaj čin nema veze s verom. On je ludak, narkoman, nazovite ga kako hoćete. Nekoliko puta sam upozoravala policiju na njega. On nije terorista, već psihopata. Da su me barem poslušali", rekla je žena.

Kurir.rs/Dejli mejl Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja