NA JADRANU OTKRIVEN PRVI VELIKI KORALNI GREBEN: Boje su mu sasvim drugačije, a evo zašto su naučnici oduševljeni (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

prvi put otkriveno kod italijanske obale

NA JADRANU OTKRIVEN PRVI VELIKI KORALNI GREBEN: Boje su mu sasvim drugačije, a evo zašto su naučnici oduševljeni (VIDEO)

Planeta -

U Jadranu, sa italijanske strane, nedaleko od grada Monopolija, nedavno je otkriven veliki koralni greben koji se proteže na dva i po kilometra.

Ipak, on nema boje kakve se viđaju po tropskim morima kod Maldiva ili Australije zato što je reč o koralnom grebenu koji se nalazi na dubinama od 35 do 50 metara, do koga prodire vrlo malo sunčevog svetla.

Takvi mezofotični korali, koji mogu da prežive na dubinama do 200 metara, vrlo su retki.

Italijanski naučnici su oduševljeni otkrićem jer je to prva poznata grupa korala pronađena uz italijansku obalu koja se može nazvati grebenom. Svoja otkrića su dokumentovali u studiji objavljenoj u časopisu "Sajentifik reports".

"Ranih 1990-ih radio sam s morskim biolozima na Maldivima, ali nikada nisam očekivao da ću 30 godina kasnije greben otkriti nadomak svoje kuće", rekao je vođa istraživanja Đuzepe Koriero, sa Univerziteta Aldo Moro u Bariju.

Većina koralnih grebena u svetu mlađa je od 10.000 godina. Svi zajedno pokrivaju manje od 0,1 odsto okeanskih površina, međutim, na njima živi više od 25 odsto svih morskih vrsta, među ostalim, riba, mekušaca i sunđera.

Klimatske promene poslednjih godina ugrožavaju brojne grebene, posebno one u plitkim vodama. Oni se uglavnom nisu navikli na takve nagle promene, sporo se oporavljaju i retko uspevaju da uhvate korak s globalnim zagrevanjem.

Pre više od 10.000 godina, korali su bili mnogo češća pojava u Mediteranu, ali su s vremenom izumrli. Njihovi ostaci se danas još mogu videti i u Velikom jezeru na Mljetu. Površina mljetskog grebena procenjuje se na oko 650 kvadratnih metara, a nalazi se na dubini između 5 i 18 metara. Nažalost, danas je i on ugrožen, najviše zbog otopljenja.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track