Najnovije vesti

VLASTI HJUSTONA UPOZORAVAJU: Ostanite kod kuće, nivo benzena u vazduhu je povišen! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

katastrofa

VLASTI HJUSTONA UPOZORAVAJU: Ostanite kod kuće, nivo benzena u vazduhu je povišen! (VIDEO)

Planeta

Vlasti Hjustona u američkoj državi Teksas upozorile su danas građane da ostanu u kućama pošto su registrovane visoke koncentracije benzena u vazduhu u blizini jednog izgorelog skladišta petrohemikalija izvan grada

Vatrogasci su u sredu ugasili požar u kompaniji Interkontinental Terminals u Dir Parku, koji je počeo u nedelju i uništio nekoliko velikih cisterni koje su sadržale benzen i hemikalije koje se koriste za odstranjivanje laka za nokte, lepak i razređivače boja.

 

Iako su u sredu zvaničnici saopštili da nivo benzena u blizini objekta ne predstavlja zdravstveni problem, vlasti su danas izdale naredbu za ostanak kod kuće zbog "izveštaja o benzenu ili drugim štetnim organskim jedinjenjima" u Dir Parku, je oko 24 kilometra jugoistočno od Hjustona. Nekoliko školskih okruga takođe je otkazalo časove zbog zabrinutosti oko kvaliteta vazduha.

Ekološke grupe su rekle da su stanovnici koji žive u blizini objekta imali različite simptome, uključujući glavobolje, mučninu i krvarenje iz nosa. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, dugotrajno izlaganje visoko zapaljivoj hemijskoj supstanci izaziva štetne efekte na krv, uključujući i koštanu srž.

 

Sudija okruga Haris Lina Hidalgo, koja je glavni upravnik okruga, izjavila je danas na konferenciji za novinare da je blag vetar sprečio da se isparenja šire dalje.

"Izvan tog neposrednog područja, trenutno ne vidimo povišene nivoe", rekala je Lina Hidalgo.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen YT

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...