TRAMPOVA ODLUKA UZDRMALA BLISKI ISTOK: Priznanje izraleskog suvereniteta nad Golanom osudili Sirija, Iran i Rusija
Ilustracija, Foto: AP

neozbiljno

TRAMPOVA ODLUKA UZDRMALA BLISKI ISTOK: Priznanje izraleskog suvereniteta nad Golanom osudili Sirija, Iran i Rusija

Planeta -

Sirija i njeni saveznici Rusija i Iran osudili su danas priznanje američkog predsednika SAD Donalda Trampa izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni, koju je Izrael osvojio od svog severnog suseda u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Citirajući neimenovanog zvaničnika ministarstva spoljnih poslova u Damasku, sirijska zvanična novinska agencija SANA je osudila odluku, označivši je "neodgovornom" i kršenjem rezolucija UN koje se tiču statusa te teritorije.

"Sirija oštro osudjuje neodgovornu deklaraciju američkog predsednika, koja ponovo dokazuje slepu tendenciju SAD u korist cionističkog entiteta i bezrezervnu podršku za njegovu agresiju", rekao je sirijski zvaničnik, dodavši da narod Sirije ostaje posvećen oslobadjanju Golanske visoravni svim sredstvima koje ima na raspolaganju.

Isti zvaničnik je rekao da Trampova izjava neće izmeniti "činjenicu da je Golan bio i ostaće arapski i sirijski". To su prva reagovanja Sirije na iznenadnu objavu Trampa u četvrtak, koju je medjunarodna zajednica dočekala uglavnom ćutanjem, prenose izraelski mediji.

Rusija, koja već dugo podržava Siriju i bori se na strani snaga lojalnih sirijskom predsedniku Bašaru Asadu u sirijskom gradjanskom ratu, osudila je Trampov stav kao kršenje odluka UN. "Rusija, kao što znate, zauzima principijelnu poziciju o pitanju vlasništva Sirijske Arapske Republike nad Golanskom visoravni (...) Naša procena o nezakonitoj odluci Izraela da proširi suverenitet na Golansku visoravan ostaje nepromenjena", rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, preneli su ruski mediji.

Ona je ocenila da je "promena statusa Golanske visoravni zaobilaženjem Saveta bezbednosti direktno kršenje odluka UN". Iran, ključni saveznik Asadovog režima, saopštio je da je Trampov potez nelegalan.

"To nelegalno i neprihvatljvo priznanje ne menja činjenicu da ona pripada Siriji", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Bahram Kasemi, preneli su izraelski mediji izveštaj Rojtersa.

Tramp je svoju odluku objavio sinoć na Tviteru, izmenivši politiku SAD koja je trajala više od 50 godina otkako je Izrael osvojio strateški Golan od Sirije.

Trampovo priznanje iznenadilo je i zvaničnike u Izraelu i SAD, iako je izraelski premijer Benjamin Netanjahu za to dugo lobirao.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track