Najnovije vesti

TUSK: Evropa je spremna na najgore, ali nadamo se najboljem!
Foto: EPA / Francisco Seco / Pool

neizvestan bregzit

TUSK: Evropa je spremna na najgore, ali nadamo se najboljem!

Planeta

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da su EU 27 i Ujedinjeno Kraljevstvo formalizovali odluku o odlaganju Bregzita i poručuje da su do 12. aprila i dalje moguće sve opcije u procesu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

"Moguć je dogovor, duže odlaganje Bregzita ukoliko Ujedinjeno Kraljevstvo odluči da ponovo razmotri svoju strategiju, a moguće je i povlačenje Člana 50 što je u rukama vlade Ujednjenog Kraljevstva", izjavio je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta kaže da je EU "spremna na najgore, ali se nadamo najboljem".

"Sudbina Bregzita je u rukama naših britanskih prijatelja", zaključuje Donald Tusk.

Lideri zemlja članica EU na kraju samita u Briselu ozvaničili su pravno političku odluku o odlaganju izlaska Ujednjenog Kraljevstva iz EU. Odluka je doneta uz saglasnost Londona, navode u Evropskom savetu.

"U slučaju da je Sporazum o povlačenju bude odobren od strane Doma naroda najkasnije do 29. marta 2019. rok predviđen u Članu 50 se produžava do 22. maja 2019. godine", navodi se u tekstu.

U slučaju da Sporazum o povlačenju ne bude odobren od strane Donjeg doma britanskog parlamenta do 29. marta rok za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva se odlaže za 12. april, a zvanični London mora da obavesti EU lidere o svojim koracima u tom pravcu.

U Briselu ponavljaju da odlaganje Bregzita iskuljučuje ponovne pregovore o Sporazumu o povlačenju i poručuju Londonu da bi svaka njihova akcija ili izjava trebalo da bude u skladu i duhu tog dogovora.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Francisco Seco / Pool

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...