Najnovije vesti

UPALI U SELO I POBILI 115 LJUDI: Deca i trudnice stradale u najsmrtonosnijem napada u Maliju gde divljaju džihadisti Islamske države i Al Kaide!
Foto: AP / Baba Ahmed

pleme fulani

UPALI U SELO I POBILI 115 LJUDI: Deca i trudnice stradale u najsmrtonosnijem napada u Maliju gde divljaju džihadisti Islamske države i Al Kaide!

Planeta

Grupa koja predstavlja narod Fulani u centralnom Maliju kaže da je broj poginulih u jutarnjem napadu milicije porastao na 115, i da je među žrtvama bilo dece i trudnica.

Abdul Aziz Dialo, predsednik grupe, saopštio je ovaj broj nakon što je primio detaljne informacije od vlasti sa mesta događaja. U početku su svedoci rekli da je najmanje 60 ljudi ubijeno.

Dialo je izjavio da je među žrtvama bilo trudnica, male dece i starijih osoba. Poglavar sela Ogosagua takođe ubijen zajedno sa nekim njegovim unucima, prenosi AP.

Trenutno nije moguće utvrditi tačan broj žrtava.

Napad na selo Ogosagu desio se nakon što je Misija Saveta bezbednosti UN posetila Mali u pokušaju da pronađe rešenje za nasilje u kojem je život izgubilo na stotine civila prošle godine i koje se širi preko zapadnoafričke regije Sahel, prenosi Rojters.

Molaje Guindo, lokalni gradonačelnik, izjavio da je reč o očiglednom etnički motivisanom napadu. Muškarci obučeni kao lovci Donzo okružili su i napali selo Ogosagu u 4 sata po lokalnom vremenu.

"To je veoma veliki broj mrtvih. Selo Ogosagu je potpuno devastirano", rekao je Guindo. 

Jedan stanovnik sela, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da se čini da je napad bio odmazda za napad u kojem je prošle nedelje poginulo 23 vojnika, a odgovornost za to je u petak preuzela organizacija povezana sa Al-Kaidom.

Grupa je saopštila da je napad bio odmazda za nasilje koje je počinila vojska Malija protiv nacionalne manjine Fulani. Džihadističke grupe povezane sa Al-Kaidom i Islamskom državom koriste etničke sukobe u Maliju i susednim državama Burkini Faso i Nigeru da bi povećali regrutovanje i zauzeli ogromne površine teritorija kojima se praktično ne može upravljati.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Baba Ahmed

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...