UKRAJINSKI OBAVEŠTAJAC NIJE MOGAO DA ĆUTI: U obaranje malezijskog aviona u kome je poginulo 298 osoba umešani funkcioneri iz Kijeva (VIDEO)
Foto: AP

otkriće

UKRAJINSKI OBAVEŠTAJAC NIJE MOGAO DA ĆUTI: U obaranje malezijskog aviona u kome je poginulo 298 osoba umešani funkcioneri iz Kijeva (VIDEO)

Planeta -

Konačna istina o nestanku malezijskog aviona se ne zna ni gotovo pet godina nakon nesreće, ali najnovije informacije ruskog bezbednjaka navode na umešanost ukrajinskih visokih funkciinera.

Ukrajinska strana umešana je u rušenje malezijskog „boinga“ na letu MH-17 iznad Donbasa u julu 2014. godine, izjavio je na konferenciji za novinare bivši oficir Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilij Prozorov.

„Moje lično uverenje i ono je potkrepljeno informacijama, ukrajinska strana je umešana u katastrofu boinga“, rekao je on.

Posle pada aviona usledila je „fenomenalno brza reakcija ukrajinske vlade“.

„Nedvosmisleno sam mislio da su predsednik Porošenko i njegova pres-služba znali za to unapred“, istakao je Prozorov.

Osim toga, zabrinulo ga je da „vazdušni prostor iznad ratne zone u Donbasu nije bio zatvoren“.

foto: printscreen YT

On je obratio pažnju na to da je na sve pokušaje da sazna okolnosti katastrofe, na primer, u razgovoru sa oficirima Generalštaba, dobijao odgovor: „Ne petljaj se u ovo ako ne želiš nevolje“.

"Ali nešto ipak procuri i ja analizirajući informacije mogu da pretpostavim ko je umešan u skrivanje tragova ovog zločina. Mislim da su to dve osobe: sadašnji zamenik šefa Porošenkove administracije Valerij Kondratjuk i aktuelni načelnik Glavne uprave obaveštajne službe Ministarstva odbrane Vasilij Burba“, istakao je bivši oficir SBU.

Putnički avion boing 777 kompanije Malezija erlajns, koji je leteo od Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. U avionu se nalazilo 298 putnika i članova posade i svi su poginuli.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione. Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

Međunarodna istražna grupa predstavila je preliminarne rezultate istrage o padu MH17 na istoku Ukrajine. Grupa tvrdi da je malezijski Boing 777 oboren iz raketnog sistema "buk", koji pripada 53. raketnoj brigadi Vojske Rusije iz Kurska. Moskva kategorički negira te optužbe.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da su optužbe Međunarodne istražne grupe o umešanosti Rusije u pad malezijskog boinga neosnovane i da izazivaju žaljenje, kao i da je istraga pristrasna i jednostrana. Takođe, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da nijedan protivraketni sistem Oružanih snaga nikada nije prešao rusko-ukrajinsku granicu.

Kurir.rs / Sputnjik

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track