PUTINOVA ARMIJA BRANI MADURA: Ne dam da Venecuelu unište kao Srbiju 1999. godine!
Foto: AP/Sergei Chirikov/Pool

rUSKI AGENTI NA TAJNOM ZADATKU

PUTINOVA ARMIJA BRANI MADURA: Ne dam da Venecuelu unište kao Srbiju 1999. godine!

Planeta -

Predsednik Rusije poslao je vojsku svom savezniku Nikolasu Maduru uz poruku da neće dozvoliti da se najavljena američka intervencija protiv njega završi kao napadi na Jugoslaviju, Irak, Libiju...

MOSKVA/KARAKAS - Kontingent ruskih specijalaca sa 35 tona borbene opreme i tajnim zadatkom stigao je tokom vikenda u Karakas.

Ova akcija, kažu stručnjaci, predstavlja jasnu i oštru poruku ruskog predsednika Vladimira Putina da će pomoći Venecueli i njenom predsedniku Nikolasu Maduru u slučaju najavljivanog američkog napada.

Čvrst stav... Vladimir Putin
Čvrst stav... Vladimir Putinfoto: Profimedia

Simbolično na godišnjicu

To što su dva ruska aviona sa oficirima, vojnicima i borbenom tehnikom sletela u Karakas baš na dan kada je pre 20 godina počelo bombardovanje Jugoslavije, mnogi smatraju simboličnim. Tada slaba Rusija, objašnjavaju stručnjaci, nije mogla da učini mnogo da pomogne Srbiji tokom NATO agresije, ali su ljudi koji su sad na vlasti u Kremlju naučili lekciju i sada brane saveznike i međunarodno pravo po svaku cenu, pa čak i rizikujući da dođu na ivicu rata sa SAD i Severoatlantskom alijansom, koja zvecka oružjem.

LAVROV: Zapad nije ništa naučio iz tragedija koje su izazvali u Jugoslaviji, Iraku, Libiji i Ukrajini. Isto oruđe koriste, agresivno i bestidno, protiv Venecuele
LAVROV: Zapad nije ništa naučio iz tragedija koje su izazvali u Jugoslaviji, Iraku, Libiji i Ukrajini. Isto oruđe koriste, agresivno i bestidno, protiv Venecuelefoto: EPA, Printscreen

To najbolje pokazuje nedavna izjava ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, jednog od Putinovih najbližih saradnika i čoveka koji nikad ne govori bez njegovog odobrenja. On je kritikovao američke pretnje Nikolasu Maduru i uporedio ih sa onim što se dešavalo u našoj zemlji pre dve decenije.

- Nažalost, Zapad izgleda nije ništa naučio iz tragedija koje su izazvali u Jugoslaviji, Iraku, Libiji i Ukrajini. Danas oni isto političko oruđe koriste, agresivno i bestidno, protiv Venecuele - rekao je on.

foto: Balashova Olga

Dnevnik Komersio je objavio da su avioni „antonov an-124“ i „iljušin il-62“ sa ruskim vojnicima i 35 tona opreme stigli u glavni grad Venecuele Karakas. Kako se navodi, na čelu pristiglih trupa je ruski general-pukovnik Vasilij Tonkoškurov, veteran ratova u Avganistanu i Čečeniji i specijalac za ratnu strategiju.

- Trampova administracija teži promeni režima i obnovi demokratije. Ali Moskva, dugogodišnji saveznik venecuelanskih vlasti, pružila je ugroženom Madurovom režimu diplomatsku, ekonomsku i vojnu podršku - rekao je Džonatan Markus, vojni analitičar BBC.

Borbena gotovost... Nikolas Maduro sa vojnicima
Borbena gotovost... Nikolas Maduro sa vojnicimafoto: AP

On dodaje da „Rusija šalje dodatnu poruku Vašingtonu“.

- Predsednik SAD Donald Tramp ne želi da odbaci mogućnost vojne akcije protiv Madurove vlade. Putin postavlja još jedan marker, naglašavajući da je Venecuela saveznik Rusije i da neće odustati od tog malog uporišta u Latinskoj Americi. To je još jedan primer kako Putin primenjuje ograničena sredstva pomoću kojih se suprotstavlja ciljevima američke politike - tvrdi on.

Promenjeni odnosi

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da se veza između bombardovanja Srbije 1999. i svega što se dešava u Venecueli može naći u pretenzijama Amerike da silom nameće rešenja kakva želi širom sveta.

- Međutim, promenio se geopolitički koncept, jer danas Rusija nije na kolenima. Danas je Rusija ravnopravan partner Amerike, a sve je jača i Kina. Ova vrsta ruske intervencije u Venecueli je pre simbolička poruka Americi da ne može da radi šta hoće, jer u zemlji gde se nalaze ruski vojnici teško je izvršiti agresiju - to bi bilo i ugrožavanje Rusije. Drastična je razlika u odnosu na 1999, kada je na vlasti bio slabi Boris Jeljcin, čovek koji je dopuštao da se sama Rusija raspadne, dok je danas na čelu najveće zemlje sveta Putin, koji ju je vratio na geopolitičku scenu kao prvorazrednu silu. To su faktički dve zemlje. S druge strane, Amerika je agresivna i danas kao i pre 20 godina, ali je potpuno drugačiji ruski odgovor. Tada je izbegavala da se konfrontira, a danas je spremna da stane Americi na crtu - rekao je Anđelković.

Analitičar Vladimir Rouvinski

SIMBOL PORAZA

Analitičar Vladimir Rouvinski kaže za El pais da je priča o odnosima Venecuele i Rusije priča o „promašenim biznisima, riskantnim milionskim investicijama, ličnom bogaćenju“...

- Moskva ne sme da dozvoli da se Venecuela pretvori u simbol najvećeg poraza Vladimira Putina u međunarodnoj areni.

Poziv na nasilje

GVAIDO SPREMA GERILSKE NAPADE

foto: EPA

Venecuelanski opozicioni vođa Huan Gvaido, koji se proglasio za predsednika zemlje uz podršku SAD i drugih zapadnih zemalja, pozvao je stanovništvo da se spremi za operaciju „Sloboda“.

- Vreme je da se pripremimo za operaciju „Sloboda“ i maksimalan pritisak na vladu kako bi se konačno stalo na kraj uzurpaciji. Svi, apsolutno svi imaju ulogu u ovoj fazi naše borbe - poručio je Gvaido na Instagramu.

On je najavio „osnivanje specijalnih komiteta širom zemlje“.

- Oni će dobiti zadatak da promovišu aktivnosti sa ciljem da se stane na kraj uzurpaciji u svakom regionu, sektoru, sindikatu, obrazovnoj ustanovi, vladinom telu - napisao je Gvaido.

Gvaidose 23. januara proglasio se za privremenog predsednika.

Pravi se naivan

PESKOV NE ZNA NIŠTA

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče se pravio nevešt kada su ga mediji pitali o ruskim avionima u Venecueli.

- Treba da postavite ovo pitanje ministarstvu odbrane - rekao je Peskov.

foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:

Novi pasoši se čekaju danima + Nove dozvole za nove vozače

Ekskluzivno Danijel Krejg u Srbiji

Džejmsa Bonda ĆE UBITI u Beogradu?!

Vrh SNS TRAŽI od Vučića

Hoćemo na izbore! Dosta nam je cirkusa opozicije!

Željko Mitrović opleo

Boško, glup si ko tocilo!

Tuga Majka najmlađe žrtve bombardovanja

NATO bombe su mi u sekundi uzele sve! I bebu, i muža i kuću

Ministar Mladen Šarčević za Kurir

Direktori prikrivaju nasilje da bi sačuvali fotelje!

Raspisana poternica za opasnim zatvorenikom

NEMCI U PANICI

Srbin zapretio pokoljem i pobegao iz zatvora

KAŽNJEN Igor Vaclavić osuđen u Italiji

Srbinu doživotna robija za dva brutalna ubistva

Ekskluzivno Počinje proces po tužbi fudbalera iz Bosne

Karleuša i Vranješ sreću se na sudu!

Snašao se Još jedna prevara nekada poznatog folkera

Sejo Kalač taksirao na divlje po Beogradu!

Sećanje Tri godine od odlaska Madžgalja

Roditelji čuvaju sobu kakvu je Marinko ostavio

Portugal - Srbija Borba za Euro 2020.

Fudbaleri od 1.000.000.000 evra

DANAS POKLON DODATAK U KURIRU NEMAČKI U SVAKOJ PRILICI - DRUGI DEO: Naučite osnove nemačkog jezika

Danas vas u dnevnim novinama Kurir čeka drugi deo dodatka Nemački u svakoj prilici - vodič za nemački jezik koji se razlikuje.

Ovaj koristan dodatak poklanjamo u saradnji sa izdavačkom kućom Klett.

Nemački jezik se govori u Saveznoj Republici Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Uprkos nacionalnim posebnostima, ove tri zemlje imaju zajednički jezik, za koji postoje zajednička ortografska, gramatička i ortoepska pravila.

U svakom od četiri dodatka pripremili smo za vas:

• izbor ključnih i korisnih fraza koje se koriste u svakodnevnom životu

• osnovni gramatički pregled

• mini-rečnik

foto: Kurir

Čitajte KURIR!

(Kurir.rs/M. Radović - A. Ivanović/Foto: AP/Sergei Chirikov/Pool)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track