UJEDINJENE NACIJE O TRAMPOVOJ ODLUCI: Odnos UN prema Golanu ostaje nepromenjen!
Foto: Profimedia

BEZ PODRŠKE

UJEDINJENE NACIJE O TRAMPOVOJ ODLUCI: Odnos UN prema Golanu ostaje nepromenjen!

Planeta -

Portparol UN Stefan Dižarik izjavio je danas da pozicija generalnog sekretara svetskog tela Antonija Gutereša ostaje neizmenjena uprkos zvaničnom priznanju predsednika SAD Donalda Trampa suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni.

Savet bezbednosti UN je u decembru 1981. godine izraelsku aneksiju Golana označio ništavnom i bez medjunarodnog pravnog efekta i Gutereš se pridržava rezolucija. U izveštaju o nedavnim aktivnostima mirovnih snaga UN na Golanskoj visoravni Gutereš je izrazio ozbiljnu zabrinutost za eskalaciju napetosti na tom području izmedju Izraela i Sirije. Taj izveštaj je podeljen danas u Savetu bezbednosti.

Ranije danas je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavašoglu rekao da su SAD ignorisale međunarodno pravo priznavanjem suvereniteta Izraela nad Golanom. On je na Tviteru napisao da ta odluka neće nikada legitimizovati izraelsku okupaciju i da će još više pojačati napetost u regionu, sprečavajući mirovne napore.

Predsednik SAD je danas potpisao proklamaciju o priznanju suvereniteta Izraela and Golanom. Ta zemlja je okupirala Golan u ratu 1967. i 1981. godine ga anektirala.

Liban je ocenio da Trampova odluka podriva svaki napor da se postigne fer mir i još više izoluje Izrael. Libansko Ministarstvo spoljnih poslova je danas navelo da je Golan sirijska arapska teritorija i da nijedna zemlja ne može falsifikovati istoriju predajom zemlje jedne države drugoj.

Kurir.rs/Beta

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track