Kriminalci zarađuju 870 milijardi dolara godišnje

Kriminalci zarađuju 870 milijardi dolara godišnje

Planeta -
To je 1,5 odsto svetskog bruto društvenog proizvoda ili sedam odsto od obima svetskog uvoza

BEČ - Promet međunarodnog organizovanog kriminala dostiže 870 milijardi dolara godišnje, što je šest puta više od obima zvanične pomoći UN za razvoj, saopštila je Uprava UN za borbu protiv narkomanije i kriminala (UNODC).

To je 1,5 odsto svetskog bruto društvenog proizvoda ili sedam odsto od obima svetskog uvoza.

Zaustavljanje te transnacionalne pretnje je jedan od najvećih svetskih izazova za međunarodnu zajednicu, naglašava izvršni direktor te agencije UN Jurij Fedotov, preneo je Rojters.

UNODC u saopštenju navodi da organizovani kriminal pravi milione žrtava svake godine, a samo u trgovini ljudima ima 2,4 miliona žrtava.

Prema podacima UNODC, obim trgovine narkoticima dostiže 320 milijardi dolara.

Po podacima Uprave, šverc donosi kriminalcima 250 milijardi dolara godišnje a na trgovini ljudima zarađuju 32 milijarde dolara.

Prema oceni UNODC, od nelegalnog prebacivanja migranata kriminalci zarađuju sedam milijardi dolara godišnje, prometa drvene građe 3,5 milijardi dolara samo u jugoistočnoj Aziji a od nelegalne prodaje slonovače, rogova nosoroga i delova tigra 75 miliona dolara.

Fedotov je izrazio nadu da će mediji u okviru kampanje koju sprovodi Uprava, informisati o šteti koju kriminal nanosi društvu i pojedincima.

U aprilu ove godine izvršni direktor UNODC je saopštio da samo zbog korupcije privrede zemalja u razvoju gube godišnje oko 40 milijardi dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja