Najnovije vesti

TRAMP KREĆE U OSVAJANJE SVEMIRA: Hoću američke astronaute ponovo na Mesecu i to za najviše 5 godina!
Foto: AP / Carolyn Kaster

žena će prvi put kročiti na mesec

TRAMP KREĆE U OSVAJANJE SVEMIRA: Hoću američke astronaute ponovo na Mesecu i to za najviše 5 godina!

Planeta

Potpredsednik SAD Majkl Pens rekao je danas da je zvanična politika SAD da se vrate američki astronauti na Mesec u roku od pet godina i da će žena biti sledeća koja će dotaći mesečevo tlo.

On je rekao da je po naređenju predsednika SAD Donalda Trampa vraćanje Amerikanaca na Mesec za pet godina sada zvanična politika SAD.

"Prva žena i sledeći muškarac na Mesecu biće američki astronauti, koji će tamo stići američkim raketama sa američkog tla", rekao je Pens u govoru u Hantsvilu u Alabami gde se godinama proizvodi deo američkih raketa.

foto: Profimedia

Do sada je povratak na Mesec bio predviđen 2028. godine, ali je vlada predsednika Donalda Trampa izrazila nezadovoljstvo zbog kašnjenja i premašivanja budžeta američke svemirske agencije NASA za gradnju sledeće velike rakete SLS, čiji prvi let je nedavno odložen za 2021. godinu.

Pens je otvoreno kritikovao Nasu u govoru pominjući "birokratsku inerciju" i zalažući se za "novo stanje duha".

On je zapretio da će se privatnim firmama poveriti ostvarivanje budućih misija, ako NASA nije spremna na vreme.

"Ako su privatne rakete jedini način da se vrate američki astronauti na Mesec za pet godina onda neka budu privatne rakete", rekao je potpredsednik SAD.

Šef Nase Džim Bridenstajn je nedavno rekao da će žena biti sledeća osoba koja će hodati Mesecom, gde ni jedno ljudsko biće nije bilo od 1972.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...