NE MOŽE U SVEMIR JER NEMA ŠTA DA OBUČE: NASA otkazuje istorijsku šetnju dve žene po kosmosu jer nemaju odelo po meri! (VIDEO)
Foto: EPA

neplanirano

NE MOŽE U SVEMIR JER NEMA ŠTA DA OBUČE: NASA otkazuje istorijsku šetnju dve žene po kosmosu jer nemaju odelo po meri! (VIDEO)

Planeta -

Američka svemirska agencija NASA otkazala je planiranu istorijsku šetnju dve astronautkinje svemirom, jer nemaju odgovarajuća odela u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Tako će 29. marta u svemir išetati Kristina Koh sa američkim kolegom Nikom Hejgamom umesto sa kolegicom En Meklejn, kako je prvobitno planirano.

Da su Koh i Meklejn zajedno obavile ovaj svemirski izlet, bile bi evidentirane kao prvi ženski astronautski par koji se prošetao svemirom.

Od 1998., otkako je postavljena Međunarodna svemirska stanica, u takve su misije izlazili parovi koje su obično činila dvojica muškaraca ili mešani muško-ženski par, a bilo ih je sveukupno 214.

Meklejnova je prošle nedelje, dok je sa Hejgamom radila van stanice, shvatila da joj gornji deo svemirskog odela u srednjoj veličini M bolje pristaje.

"S obzirom na to da će do petka, 29. marta, za kada je bila predviđena šetnja ženskog para astronautkinja, uspeti da pripreme samo jedan gornji deo veličine M, obući će ga Kohova", objavila je NASA.

Svemirska odela koja su na raspolaganju astronautima na ISS čini više delova u raznim veličinama kako bi se što bolje prilagodili telu svakog astronauta ili astronautkinje, objašnjava Brandi Din, portparolka svemirskog centra Džonson u Hjustonu, bazi američkih astronauta.

Ona je dodala da trenutno imaju samo po dva gornja dela svemirskih odela u veličinama: M, L i XL.

"Trudimo se da predvidimo veličine odela koje će biti potrebne astronautima, zavisno od odeće koju nose prilikom priprema na Zemlji, međutim četo astronauti i astronautkinje treniraju u odelima raznih veličina", objašnjava Dinova dodavši da se "veličine mogu i izmeniti dok su astronauti u orbiti, kao rezultat reakcije organizma na mikrogravitaciju".

Kurir.rs/CBS news

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja