TRAMPOV POTEZ NAIŠAO NA VELIKU OSUDU: EU, UN i ambasadori protiv odluke o Golanskoj visoravni
Foto: EPA

upozoravaju na posledice

TRAMPOV POTEZ NAIŠAO NA VELIKU OSUDU: EU, UN i ambasadori protiv odluke o Golanskoj visoravni

Planeta -

Pet članica EU i Saveta bezbednosti UN danas je ponovilo protivljenje odluci predsednika SAD Donalda Trampa da prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni i izrazilo "snažnu zabrinutost" zbog mogućih posledica.

Ambasadori Francuske, Nemačke, Velike Britanije, Poljske i Belgije naveli su u zajedničkom saopštenju da ne priznaju izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni koju je Izrael okupirao 1967. godine.

U saopštenju se navodi da je "pripajanje teritorije silom zabranjeno međunarodnim pravom" i da je svaka unilateralna promena granica protivna "međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima i Povelji UN".

"Izražavamo snažnu zabrinutost zbog širih posledica priznanja ilegalnog pripajanja, kao i zbog širih regionalnih posledica", dodaje se u saopštenju.

Tramp je potpisao proklamaciju o zvaničnom američkom priznanju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni.

Hiljade Sirijaca okupilo se zato u gradovima širom zemlje u znak protesta protiv ove odluke.

foto: AP

U međuvremenu, sirijska državna novinska agencija SANA objavila je fotografije sa marša u južnom sirijskom gradu Sveida, u kojem su muškarci i žene mahali sirijskim i palestinskim zastavama i nosili transparente s natpisom "Golan je sirijski".

foto: AP

Prema navodima te agencije, protesti su održani i u gradu Dari, koji se nalazi na oko 20 kilometara od Golanske visoravni.

Protesti su održani i u Alepu na severu Sirije, Homsu i Hami, koji se nalaze u centralnom delu zemlje.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja