BUTEFLIKIN KRAJ POSLE 20 GODINA: Načelnik Generalštaba hoće da se predsednik Alžira PROGLASI NESPOSOBNIM
Foto: EPA

završio svoje

BUTEFLIKIN KRAJ POSLE 20 GODINA: Načelnik Generalštaba hoće da se predsednik Alžira PROGLASI NESPOSOBNIM

Planeta -

Načelnik Generalštaba alžirske vojske, general pukovnik Ahmed Gaid Salah, izjavio je danas da želi da pokrene ustavni proces, kojim bi se predsednik Abdelaziz Buteflika proglasio nesposobnim za vršenje dužnosti šefa države.

U Alžiru se više od mesec dana održavaju protesti protiv Buteflike, a Salah kaže da treba pod hitno pronaći izlaz iz krize, ali u okviru ustava.

Građani pišu poruke protiv Buteflike
Građani pišu poruke protiv Buteflikefoto: EPA

On je, u obraćanju na jednoj alžirskoj televiziji, rekao da je Ustav "jedina garancija da se očuva stabilna politička situacija" i pozvao na aktiviranje člana 102, kojim se dozvoljava Ustavnom savetu da proglasi mesto predsednika upražnjenim, ukoliko je on nesposoban da vlada.

foto: EPA

Prema ustavu, predsednik Senata Abdelkader Bansalah bio bi vršilac dužnosti šefa države do održavanja izbora.

Buteflika (82) je već 20 godina na vlasti, ali se retko pojavljuje u javnosti otkako je imao moždani udar pre pet godina. Obećao je da se neće kandidovati za peti mandat, ali je rekao da će ostati predsednik dok se ne usvoji novi ustav, čime je produžio aktuelni mandat.

Takav potez izazvao je dodatni gnev u Alžiru, a mnogi saveznici Buteflike - od članova vladajuće partije, do vođa sindikata i tajkuna, okrenuli su se protiv njega.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track