RUSKI PROFESOR OTKRIVA NOVI ODNOS SNAGA U SVETU: Trampu vojska nije u prvom planu, vodi ekonomske ratove, a evo šta rade Rusija i Kina!
Foto: Profimedia

novi svet

RUSKI PROFESOR OTKRIVA NOVI ODNOS SNAGA U SVETU: Trampu vojska nije u prvom planu, vodi ekonomske ratove, a evo šta rade Rusija i Kina!

Planeta -

Profesor Fakulteta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose moskovskog univerziteta Fedor Lukjanov smatra da značaj Zapada u sve multipolarnijem svetu opada i da Evropa u novom svetskom poretku mora još da radi da bi našla svoje mesto.

Lukjanov je, u diskusiji u Beču, rekao da se pre tri decenije činilo kao da su se liberalna demokratija i tržišna privreda nakon raspada istočnog bloka i Sovjetskog Saveza nametnuti i etablirali kao jedini sistem ka kojem se teži.

"Iz bipolarnog sveta je od 1989.u kratkom vremenskom roku svet postao unipolaran, sa SAD i NATO na vrhu. Savez sa snagom koja u vojnom i ekonomskom pogledu u tom obliku još nije postojala. Komunizam je nestao, zapadni sistem se nalazio pred globalnim prodorom i pretpostavljao se 'kraj istorije'. Zbog tog iskustva su mnogi Rusi doživeli traumu, jer je njihova zemlja u najkraćem vremenskom periodu od supersile degradirana na regionalnu silu, kao što je kasnije jedan američki predsednik rekao. Uz to jedna država još nikada u istoriji nije tako brzo transformisana", objasnio je Lukjanov na skupu u organizacji Instituta za bezbednosnu politiku Vojne akademije u Beču.

On je kazao da Evropa trenutno prolazi kroz novo doba, jer se SAD povlače sve više kao zaštitna sila.

foto: EPA/JIM LO SCALZO

Za američkog predsednika Donalda Trampa nije vojska, već privreda u prvom planu, zbog čega su mu u fokusu trgovinski ratovi kao aktuelno protiv Kine, objasnio je Lukjanov.

"Intervencijom Rusije u sirijski konflikt septembra Moskva se ponovo vojno pojavila na međunarodnom parketu, što je izazvalo zbunjenost kod SAD i njihovih saveznika. Prekinulo se sa hegemonijom, i bivša supersila ponovo je zauzela svoje mesto na svetskoj sceni", naglasio je Lukjanov.

Uz to, kako dodaje, SAD pod Trampom više ne žele da budu globalni vođa, i u njihovoj senci se trenutno etabliraju Kina, Indija i Rusija kao igrači u novom svetskom poretku.

foto: EPA / Yoan Valat

Kina, kako ističe Ljukanov, do sredine ovog veka namerava da bude, ne samo ekonomska sila broj jedan već i prva vojna sila.

Ruski ekspert naglašava da Evropa, ako ne želi postepeno da gubi na značaju, treba da stvara nove saveze.

"Rusija sa svojim rudnim bogatstvima i Kina s ljudskom snagom pružaju ogromnu priliku 'starom svetu' na putu ka novom poretku. I bezbednosno-politički Moskva u vremenu brojnih konflikata i kriza na rubovima Evrope, može biti garant stabilnosti"; kazao je Ljukanov.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja