TAJNA ORGANIZACIJA KOJA HOĆE DA SVRGNE KIMA: Preuzeli odgovornost za upad u ambasadu, čuvaju sina ubijenog Kimovog brata!
Foto: AP, Wikipedija

opasne tvrdnje

TAJNA ORGANIZACIJA KOJA HOĆE DA SVRGNE KIMA: Preuzeli odgovornost za upad u ambasadu, čuvaju sina ubijenog Kimovog brata!

Planeta -

Tajna severnokorejska opoziciona grupa, koja se bori za svrgavanje režima Kima Džong-una, preuzela je odgovornost za upad u ambasadu ove zemlje u Španiji, jer su, kako kažu, diplomatske misije Severne Koreje kanali za nezakonita delovanja.

Poznata pod imenom Fri Džoseon, ova grupa je navela u saopštenju da su njene akcije bile odgovor na “hitnu situaciju u ambasadi u Madridu”. Oni su zamolili javnost za sve informacije o navodnim ilegalnim poslovima koji su u toku u ovom predstavništvu Severne Koreje. Ova zemlja ima svega oko 20 ambasada u svetu.

U upadu u ambasadau, 22. februara uoči samita u Hanoju između Kima i Donalda Trampa, učestvovalo je oko 10 ljudi, uključujući jednog američkog i jednog meksičkog državljanina.

Akcije ove tajne grupe su inače često dovođene u vezu sa inostranim obaveštajnim grupama, a ime grupe je ono koje predlažu za ime Severne Koreje ako dođu na vlast.

Grupa je saopštila da je primila “zahtev za pomoć od jednedne zapadne države”, bez navođenja daljih detalja. Španske vlasti sprovode istragu o upadu, a SAD tvrde da nemaju nikakve veze sa akcijom.

Tokom godina SAD su optuživale Severnu Koreju da koristi svoja diplomatska predstavništva da pomaže trgovinu drogom i širi lažne dolare, što ona poriče.

foto: AP / SeongJoon Cho / Pool

Španski sud povezao je učesnike upada u ambasadu sa Amerikancima, i utvrdio da je meksički lider grupe bio u kontaktu FBI u Njujorku 5 dana nakon upada. Kako su utvrdili, otputovao je avionom iz Lisabona za Njujork kako bi ponudio informacije. I analitičar Andrej Lankov takođe sumnja da je grupa paravan za delovanje CIA.

Grupa Fri Džoseon je istakla da ima dokaz da ambasade Severne Koreje služe za ilegalno pribavljanje novca, švercujući drogu i oružje. Takođe su naveli da tokom upada nisu koristili oružje i da su sve zaposlene u ambasadi tretirali sa poštovanjem.

Inače, ova grupa je u martu prošle godine objavila snimak Kima Han-sola, nećaka Kima Džong-una, sa kodom za donacije u kriptovaludi.

foto: YouTube prtscr / The New York Times

Veruje se da oni čuvaju Kima Hana Sola, sina liderovog ubijenog polubrata Kima Džong-nama.

Kurir.rs / Blumberg

Foto: AP / Minh Hoang / Pool, Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track