MISTERIOZNO UBISTVO U ALPIMA: Bivši špijun i pisac krimi romana pronađen izrešetan pored puta! Glave mu došli DUHOVI PROŠLOSTI!
Foto: Reuters, 08.02.2016.

DELO PROFESIONALCA

MISTERIOZNO UBISTVO U ALPIMA: Bivši špijun i pisac krimi romana pronađen izrešetan pored puta! Glave mu došli DUHOVI PROŠLOSTI!

Planeta -

Bivši francuski obaveštajac i autor špijunskih romana Daniel Forestijer (57) pronađen izrešetan u francuskim Alpima. Njegovo telo pronađeno je u lokvi krvi na stajalištu uz lokalni put u regionu Gornja Savoja nedaleko od Ženevskog jezera.

Policija kaže da je ubistvo delo profesionalaca i da je Daniel upucan u grudi i glavu.

Forestijer je upucan sa pet hitaca, posle samo šest meseci od pokretanja istraga protiv njega zbog uloge koju je imao u planiranom atentatu na generala Ferdinanda Mboa, žestokog protivnika predsednika Republike Kongo.

Forestijer je bio 14 godina pripadnik francuske kontraobavještajne agencije DGSE i navodno je bio deo specijalne vojne jedinice koja je izvršavala supertajne i "osetljive" operacije. Danijel je sa ženom i dvoje dece živeo u selu Lusanž.

Njegovo telo pronađeno je na 15 kilometara od mesta stanovanja. Državni tužilac smatra motiv ubistva treba tražiti u neraščišćenim računima iz prošlosti.

Forestiijer je napisao nekoliko šijunskih romana, ali nikad nije govorio o onome šta radio, mada su svi u mestu znali da je bivši špijun. Lepo se snašao u mestu i otvorio kiosk za prodaju duvanskih proizvoda.

Bio je i lokalni odbornik ali je pred pokretanje istrage dao ostavku. Načelnik mesta Lusanž Soulatu kaže da je mu je tada rekao: "Radim to iz ličnih razloga koje ću jednog dana detaljnije da oobjasnim. Sad mi je jasno zašto je dao ostavku i mislim da je to uradio kako bi zaštitio našu zajednicu".

Nema sumnje, Forestiijeru su glave došli "duhovi iz prošlosti". Naime, Forestijer i još jedan bivši obaveštajac navodno su planirali atentat na generala Mbou, jednog od najeksponiranijih opozicionih političara u Republici Kongo.

Mboa je tokom 90-ih godina služio kao šef obezbeđenja predsednika Paskala Lisoube, a iz države je pobegao 1997. nakon što je Lisoubu svrgnuo i dalje aktualni predsednik države Deni Sasu Ngeso. U egzilu je bio punih 12 godina, a u Republiku Kongo vratio se 2009. godine. Na njega je pokušan atentat, ali je za dlaku izbegao smrt.

Pokojni Forestijer optužen je da je pripadnik kriminalne organizacije i za posedovanja eksploziva, a navodno je istražiocima priznao da je bio deo grupe koja je trebala da likvidira generala koji je tada živeo u okolini Pariza. Kasnije je objavljeno da je Forestijer potvrdio da je učestvovao u bilo kakvim kriminalnim aktivnostima.

General je izjavio da je iz medija saznao da je na njega spreman atentat.

"Znam zašto žele da me ubiju. Upozoravali su me i ranije, a primio sam i poruke u kojima mi prete smrću. Upozorio sam i bezbednosne agencije, ali oni nisu ništa preduzeli", rekao je tada Mboa.

Kurir.rs/Gardijan

Foto Francuska policija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track