AMERIČKI F-35 DOBRI SAMO ZA GLEDANJE: SAD su Belgiji prodale  34 lovca za 4 milijarde evra! TEK SADA OTKRIVENO ŠTA IM SVE FALI (VIDEO)
Foto: Profimedia

oružje

AMERIČKI F-35 DOBRI SAMO ZA GLEDANJE: SAD su Belgiji prodale 34 lovca za 4 milijarde evra! TEK SADA OTKRIVENO ŠTA IM SVE FALI (VIDEO)

Planeta -

Američki F-35 borbeni avioni koje je kupila Belgija nisu spremni za borbu, objavio je časopis Vif, pozivajući se na dokument koji je dobio Centar za informacije o odbrani u okviru projekta o nadzoru vlade (POGO), nezavisnoj istraživačkoj grupi sa sedištem u Vašingtonu.

Prema izveštaju, nezavisnim ispitivanjem je utvrđeno da su F-35 imali tehničke nedostatke koji mogu ugroziti živote posade aviona.

Peta generacija borbenih aviona i dalje ima velikih problema u ključnim oblastima, uključujući dostupnost i pouzdanost, testiranje ranjivosti od sajber napada i testiranje očekivanog trajanja aviona", navodi nevladina organizacija.

Među ostalim nedostacima, grupa je navela lošu sposobnost gađanja, nedostatak zaštite od sajber napada i krhki dizajn. POGO je saopštio da je svoje nalaze dostavio američkom Ministarstvu odbrane.

25. oktobra 2018. godine vlada belgijskog premijera Šarla Majkla saopštila je da je izabrala F-35 umesto Jurofajter tajfuna kako bi zamenila svoj stari F-16 za 4 milijarde evra. Očekuje se da će avioni biti isporučeni 2025. godine.

Mesec dana pre nego što je Brisel doneo konačnu odluku, američki ambasador u Belgiji Ronald Gidvic pozvao je belgijsku vladu da se odluči o kupovinu 34 aviona do sredine oktobra. Rok za donošenje odluke navodno je ponovo zakazan za 29. oktobar.

U to vreme, Gidvic je insistirao da proširenje ponude pod istim uslovima nije opcija, jer bi bilo nepravedno prema drugim zemljama koje su već naručile F-35 "zato što žele trasparentnost u pogledu rokova isporuke".

Belgija nije jedina evropska nacija koja je bila prisiljena na kupovinu američkih ratnih aviona: u decembru 2018. godine, holandski ministar odbrane Ank Bijleveld izjavio je novinskoj agenciji ANP-a da će Holandija povećati svoju potrošnju na odbranu u narednoj godini kako bi kupila više F-35.

Zemlja je već kupila 37 F-35A, dovoljno za dve eskadrile, ali je NATO insistirao na trećoj, javlja ANP.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track