MADUROV KONTRAUDAR:  Gvaido smenjen sa funkcije predsednika parlamenta Venecuele, ZABRANJENO MU OBAVLJANJE JAVNIH FUNKCIJA 15 GODINA! (VIDEO)
Foto: EPA, Profimedia

POD ISTRAGOM

MADUROV KONTRAUDAR: Gvaido smenjen sa funkcije predsednika parlamenta Venecuele, ZABRANJENO MU OBAVLJANJE JAVNIH FUNKCIJA 15 GODINA! (VIDEO)

Planeta -

Predsednik parlamenta Venecuele Huan Gvaido koji je i lider opozicije, smenjen je danas sa funkcije predsednika tog tela.

Njemu je zabranjeno obavljanje bilo koje državne funkcije narednih 15 godina zbog sumnje na korupciju, saopštile su vlasti u Karakasu.

Generalni kontrolor Republike Elvis Amorozo, zadužen za nadgledanje transparentnosti administracije u Venecueli, odlučio je da "zabrani Gvaidu obavljanje funkcije do koje se dolazi na izborima, u maksimalnom periodu koji predvidja zakon".

Kao razloge za ovakvu odluku vlada predsednika Madura je navela navodne nepravilnosti u finansijskom izveštaju Gvaida, a on sam je poručio da će Maduro morati više da se potrudi kako bi osujetio borbu njegovog opozicionog pokreta koji podržavaju SAD.

Gvaido nije opravdao neke troškove u zemlji i inostranstvu sredstvima koja dolaze iz drugih zemalja. Prema njegovim rečima, Gvaido je imao više od 91 putovanja van teritorije u iznosu od oko 94.000 dolara bez pravdanja troškova. Kontrolor je 11. februara otvorio istragu o Gvaidu.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv predsednika te zemlje Nikolasa Madura. Opozicioni lider Huan Gvaido proglasio se za privremenog šefa države, a njega priznaju SAD i veći broj zapadnih zemalja.

Rusija, Kina i niz drugih država podržavaju Madura kao legalno izabranog šefa države.

Kurir.rs/Beta/Tanjug

Foto EPA, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track