Najnovije vesti

OVO SELO NIJE IMALO PUT, PA SU MEŠTANI SAMI IZGRADILI TUNEL U STENI: 5 godina im je trebalo da prokopaju 1 km, a napravili su ARHITEKTONSKO ČUDO (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

sve su sami stvorili

OVO SELO NIJE IMALO PUT, PA SU MEŠTANI SAMI IZGRADILI TUNEL U STENI: 5 godina im je trebalo da prokopaju 1 km, a napravili su ARHITEKTONSKO ČUDO (VIDEO)

Planeta

Kinesko selo Guoliang decenijama je imalo veliki problem. Visoko u planinama Taihang, jedini put do njega su bile strme stepenice.

Oko 350 stanovnika ovog izolovanog mesta godinama je molilo nadležne da izgrade put koji bi ih povezao sa ostatkom sveta.

Pošto niko nije uslišio njihove želje, odlučili da stvar uzmu u svoje ruke.

Prvo su prodali stoku i druge potrepštine kako bi sakupili novac i sve što im je potrebno za radove. Potom su izabrali 13 najveštijih i najsnažnijih muškaraca koji su, iako nisu bili inženjeri, obavili neverovatan zadatak.

U steni su prokopali tunel, a imali su samo ručne alate poput čekića, strpljenje i upornost. U najtežim fazama rada, napredovali su samo jedan metar na svaka tri dana.

1977. godine, 5 godina posle početka radova, meštani su prokopali 1,2 kilometra tunela, 5 metara visokog i 4 metra širokog. Za saobraćaj je otvoren 1. maja 1977. godine.

foto: Youtube/Printscreen

Svakako, to je bio veoma opasan posao. Jedan radnik je poginuo tokom gradnje, a sam put je dovoljno širok samo za saobraćaj koji bi se odvijao vrlo polako i pažljivo. Mimoilaženje vozila je veoma rizično. Krivine i udubljenja se nalaze na nepridvidivim mestima.

foto: Youtube/Printscreen

Iako je prvobitna namera bila da se seljanima obezbedi prečica i olakša život, selo je sa ovim tunelom postalo i prava mala turistička atrakcija.

Danas tu postoje odmorišta i hoteli za putnike i planinare, ali pristup nije uvek povoljan.

Kurir.rs/Atlas obscura Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...