TURCI DANAS GLASAJU, VELIKI TEST ZA ERDOGANA: Evo zašto bi mogao da izgubi velike gradove
Foto: AP

57 MILIONA BIRAČA

TURCI DANAS GLASAJU, VELIKI TEST ZA ERDOGANA: Evo zašto bi mogao da izgubi velike gradove

Planeta -

U Turskoj se danas održavaju lokalni izbori koji će, kako navodi AP, biti test za predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, odnosno njegovu popularnost u trenutku kada je zahvatila ekonomska recesija.

Više od 57 miliona ljudi će glasati na oko 200.000 izbornih mesta u 922 okruga. Građani će birati predstavnike u lokalnim skupštinama, kao i desetine hiljada komšijskih, odnosno seoskih administratora koji se nazivaju "muhtari".

AP navodi da Erdogan nije izgubio nijedne izbore otkad je njegova Stranka pravde i razvoja došla na vlast 2002. godine.

Stranka pravde i razvoja pronašla je saveznike u stranci Nacionalistički pokret i Partiji velikog jedinstva, koji su ujedinjeni u koaliciji Narodna alijansa.

Vladajuća stranka takmičiće se za gradonačelnička mesta u 27 gradova, nacionalisti u tri, a zajedno, kao koalicija, biće u borbi za mesta u 21 gradu.

Glavna opozicija je koalicija Nacionalna alijansa, koja se sastoji od sekularne Republikanske narodne partije i nacionalističke Dobre partije, prenosi AP.

Erdogan i AKP pobedili su na svim izborima u Turskoj od dolaska na vlast 2002. godine, ali analitičari sada ukazuju na rezultate anketa koje govore da bi mogli izgubiti u Ankari, pa čak i u Istanbulu zbog ekonomskih problema.

Pro-kurdska Narodna demokratska partija, druga najveća opoziciona grupa u parlamentu, biće na čelu Kurdske izborne alijanse, sa kandidatima na jugoistoku Turske.

Predsednik Turske je ove izbore opisao kao "stvar nacionalnog preživljavanja", a tokom kampanje je govorio da će njegova jaka pozicija biti "šamar" neprijateljima Turske.

AP ocenjuje da će, u slučaju dobrog izbornog rezultata stranke, Erdogan pojačati svoju kontrolu nad predsedništvom, parlamentom i lokalnim samoupravama.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track