TINEJDŽER KOME SE SMEŠIO ZATVOR JE POSLUŠAO SVEŠTENIKA: Od okrutnog člana bande postao preduzetnik i sada zapošljava bivše robijaše! (VIDEO)
Foto: Screenshot

preokret

TINEJDŽER KOME SE SMEŠIO ZATVOR JE POSLUŠAO SVEŠTENIKA: Od okrutnog člana bande postao preduzetnik i sada zapošljava bivše robijaše! (VIDEO)

Planeta -

Darela Džobea život nije mazio. Ne dolazi iz imućne, preduzetničke i visoko obrazovane porodice, nema nasleđene milione na svojim računima, nije bogati naslednik.

Školu je napustio u osmom razredu, postao je član bande, pa je svoje tinejdžerske godine većinom provodio u popravnim domovima. Krao je automobile, posedovao ukradene pištolje i bio na pravom putu da život provede u zatvorima. Ali onda je s 23 godine odlučio da preokrene stvari.

Kako je ispričao za Forbes, sveštenik koga je upoznao u jednom od popravnih domova, uverio ga je da može postići sve što naumi. Počeo je raditi u industriji pakovanja i ambalaže i malo po malo 2015. godine u dobi od 39 godina osnovao svoju kompaniju Verikul kako bi proizvodio održivu i ekološku ambalažu, koja može zameniti stiropor i stiropor penu, kod onih pošiljki koje trebaju da ostanu hladne.

Njegova kompanija, sa sedištem u Livermoru u Kaliforniji, je do sada prikupila 10 miliona dolara od investitora, a očekuju da će ove godine doseći prihod od također 10 miliona dolara, što je u odnosu na lani, rast od dva miliona. Trenutno je najveći problem Verikula što ne mogu da odgovore na toliku potražnju koja buja.

Pronaći odgovarajuće ekološke materijale nije bilo lako, probali su svašta, a Džobe je na kraju otkrio da može koristiti biljno vlakno koje se može reciklirati i kompostirati. Dodatno, komad od 80 kvadratnih centimetara njegovog materijala košta manje od 5 dolara, što je cenom otprilike tu negdje s istom veličinom konvencionalnog proizvoda od stiropora koji nije ekološki održiv.

Osim u svojoj ekološkoj misiji, Džobe je odlučan u pružanju druge prilike bivšim zatvorenicima i ljudima sa sličnim životnim putem. Otprilike četvrtina od ukupno 45 njegovih zaposlenih bili su u zatvoru, a ne samo da im je Džobe dao posao, dobili su i vlasnički udeo u Verikulu.

"Ovo je njihova kompanija, ovo nije Darelova kompanija. Ovo je Verikulova kompanija, a svi mi smo Verikul", srčan je ovaj samouki preduzetnik.

Bivši zatvorenici i ljudi s kriminalnim dosjeom imaju ozbiljne probleme pri zapošljavanju, a više od 27 odsto bivših zatvorenika, od njih ukupno pet miliona u SAD je nezaposleno.

Kurir.rs/Novac.hr

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track