Najnovije vesti

ŠERIJAT NA BRUNEJIMA: Lopovima seku ruke, a gejeve kamenuju do smrti
Foto: EPA

užasno

ŠERIJAT NA BRUNEJIMA: Lopovima seku ruke, a gejeve kamenuju do smrti

Planeta

Preljuba ili gej seks će se od srede na Brunejima kažnjavati bičevanjem ili kamenovanjem do smrti.

Naime, od 3. aprila u ovoj malenoj zemlji bogatoj naftom i gasom stupa na snagu treća i poslednja faza uvođenja šerijata, strogog islamskog zakona, kojim će se silovanje, preljuba i sodomija takođe kažnjavati kamenovanjem do smrti.

Božanski zakon

Sultan od Bruneja Hasanal Bolkijah odobrio je postupno uvođenje šerijatskog zakona od 2014. Dve trećine žitelja Bruneja, koji se nalaze na ostrvu Borneo, čine muslimani. Bruneji će tako postati prva i zasad jedina zemlja u Aziji u kojoj se primenjuje šerijat, koji je po definiciji božanski zakon islama. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal i UN izrazile su zabrinutost i pozvale na pritisak međunarodne zajednice. Stravični zakoni važiće i za decu.

KLUNI I ELTON ZA BOJKOT Holivudski glumac Džordž Kluni i britanski muzičar Elton Džon pozvali su na bojkot devet luksuznih hotela - tri u Velikoj Britaniji i po dva u SAD, Francuskoj i Italiji koji su povezani s vlastima Bruneja. Među njima je i hotel "Beverli Hils" u Los Anđelesu. - Svaki put kad odsednete u nekom od ovih hotela ili naručite piće vi direktno stavljate novac u džep čoveku koji kamenuje i bičuje do smrti sopstvene građane koji su homoseksualci. To je nedopustivo - rekao je Kluni.

Sultan Hasanal Bolkijah, koji je na vlasti od 1967, veliki je pristalica uvođenja šerijata u zemlji sa 450.000 stanovnika. - Uvođenje šerijata u naš krivični zakon je deo božje volje i postaće deo velike istorije Bruneja - rekao je on.

U prvoj fazi uvođenja šerijata homoseksualnost se kažnjavala desetogodišnjom robijom.

Kolekcija... Sultan ima čak 604 Rols-Rojsa
Kolekcija... Sultan ima čak 604 Rols-Rojsafoto: Beta

OPSEDNUT AUTOMOBILIMA Sultan od Bruneja Hasanal Bolkijah je, prema Forbsu, težak 20 milijardi dolara. Najdugovečniji je vladar od svih monarha u svetu posle britanske kraljice Elizabete Druge. Apsolutni je vladar u državi. Opsednut je automobilima i ima kolekciju od čak 7.000 vozila. Nju, između ostalog, čini - 604 rols-rojsa, 574 mercedes-benca, 452 ferarija, 382 bentlija, 209 BMW, 179 jaguara, 134 kenigsega, 21 lamborgini i 11 aston martina.

Rejčel Čoa-Hauard, ekspert za Bruneje iz Amnesti intrnešenala, kaže da je neophodna brza akcija međunarodne zajednice.

Konzervativan region

- Bruneji moraju odmah da obustave planove o promeni krivičnog zakona. Međunarodna zajednica mora urgentno da spreči nameru vlasti da krše ljudska prava - rekla je ona.

STRAVIČNE KAZNE Krađa - odsecanje desne ruke Ponovljena krađa - odsecanje levog stopala Gej seks - bičevanje ili kamenovanje na smrt Sodomija - bičevanje ili kamenovanje na smrt Silovanje - bičevanje ili kamenovanje na smrt Imigracioni prekršaj - bičevanje

Homoseksualnost je zabranjena u konzervativnim društvima širom Azije, poput Mjanmara, Malezije ili Singapura. - Ovo je užasno. Bruneji imitiraju najkonzervativnije arapske države - rekao je Dede Oetomo, jedan od najpoznatijih indonežanskih LGBT aktivista.

antrfile

Sultan od Bruneja sa porodicom... Vrhovna vlast u zemlji
Sultan od Bruneja sa porodicom... Vrhovna vlast u zemljifoto: Reuters

Lična karta Ime i prezime: Hadži Hasanal Bolkijah Muizadin Vadaulah Datum rođenja: 15. jul 1946. Mesto rođenja: Bruneji Školovanje: Kraljevska vojna akademija Sandherst Bračno stanje: Tri žene Broj dece: Pet sinova i sedam ćerki

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...